15 yaşını tamamlamamış işçi çocuk işçi sayılıyor. Çocuk işçilerin ancak hafif işlerde çalıştırılabileceği hüküm altına alınmış durumda. Hafif iş, yapısı ve niteliği açısından çocuğun gelişimine veya sağlık ve güvenliğini zararlı etkilemeyen ve okula devamı engellemeyen iş olarak ifade edilebilir.17-May-2021

15 yaşını tamamlamış ancak 18 yaşını tamamlamamış işçiye ne denir?

Daha ayrıntılı bir şekilde anlatmak gerekirse, 14 yaşını tamamlamış ancak henüz 15 yaşını doldurmamış ve aynı zamanda ilköğretimini tamamlamış işçilere çocuk işçi denmektedir. 15 yaşını doldurmuş fakat 18 yaşını tamamlamamış işçiler ise genç işçi olarak anılır.

16 yaşını doldurmuş fakat 18 yaşını bitirmemiş genç işçilerin çalıştırılabilecekleri işler nelerdir?

Genç İşçilerin Çalıştırılabilecekleri İşler

  • Meyve ve sebze konserveciliği, sirke, turşu, salça, reçel, marmelat, meyve ve sebze suları imalatı işleri,
  • Meyve ve sebze kurutmacılığı ve işlenmesi işleri,
  • Helva, bulama, ağda, pekmez imalatı işleri,
  • Kasaplarda yardımcı işler,
  • Çay işlemesi işleri,

Genç işçi yaşı nedir?

Genç işçi: 15 yaşını tamamlamış, ancak 18 yaşını tamamlamamış kişiyi, Çocuk işçi: 14 yaşını bitirmiş, 15 yaşını doldurmamış ve ilköğretimini tamamlamış kişiyi ifade eder.

18 Yaş Altı hangi işlerde çalışabilir?

Çocuk işçiler; düşme ve yaralanma tehlikesi olabilecek şekilde çalışmayı gerektirecek olanlar hariç meyve, sebze, çiçek toplama, kümes besiciliğinde yardımcı işler ve ipek böcekçiliği işleri, esnaf ve sanatkarların yanında satış, büro hizmetlerine yardımcı işler, gazete, dergi dağıtımı ve satımı (yük taşıma ve …

Işe başlama yaşı kaç?

İş Kanunu'nda 4857 sayılı İş Kanunu'nun, özellikle 138 sayılı Uluslararası Çalışma Sözleşmesi dikkate alınarak düzenlendiği anlaşılıyor. Buna göre, 15 yaşını doldurmuş olanlar (16 yaş) çalışabilecek.

4857 sayılı iş kanunu ne demek?

Çalışma hayatında işçi ve işverenlerin haklarını korumak, hak ihlallerini önlemek, sorumluluk ve yükümlülükleri belirlemek için bir düzenleme gerekiyordu. Çalışan ve işverenlerin hak, sorumluluk ve yükümlülüklerini düzenleyen, belirli kurallara bağlayan kanuna 4857 sayılı iş kanunu deniliyor.

18 Yaş Altı inşaatta çalışabilir mi?

İş Kanunu'na göre, maden ocakları ile kablo döşemesi, kanalizasyon ve tünel inşaatı gibi yer altında veya su altında çalışılacak işlerde, sanayide ve gece işlerinde çocuk ve genç işçi çalıştırılması yasak. 15 yaşını tamamlamamış işçi çocuk işçi sayılıyor.