Akciğerde havalanma ne demek?

Amfizem, akciğer içerisindeki alveollerin hasar gördüğü bir akciğer hastalığıdır. Alveoller ya da diğer adıyla hava kesecikleri, solunumla alınan oksijenin kana geçtiği yapılardır. Dolayısıyla alveollerin hasarlanması ve hasar sonucu yıkılması akciğerdeki hava değişiminin sekteye uğramasına neden olur.

Amfizem öldürür mü?

Yaşam kalitesini ciddi şekilde etkileyen amfizem, ilerleyen aşamalarda ölümcül sonuçlar doğurabilir. Bu hastalık sonucu hasar alan hava keseleri esnekliğimi kaybeder. Çeşitli teknikler ve hastanın yaşam tarzında yapacağı değişikliklerle hastalığın ilerlemesinin önüne geçilebilir.

Hava yolu hastalığı nedir?

Küçük hava yolları hastalığı ya da bronşiyolitler, bronşi- yollerde meydana gelen enflamatuvar süreçlere verilen genel bir addır. Bu süreç esas olarak bronşiyollerde zedelenme ve buna karşı verilen enflamatuvar yanıt ve genellikle fibrozisle sonuçlanan iyileşme süreciyle karakterizedir.

Hava hapsi nedir?

KOAH hastalığında solunum yolları daraldığı için alınmış nefes tamamen geri verilemez. Normal solunumdan daha fazla hava akciğerlerde kalır ki bu duruma 'hava hapsi' denir. Bu olay bir sonraki nefes alımını güçleştirir ve hastada nefes darlığına yol açar. Nefes darlığı, hastaların en fazla yakındığı semptomdur.

Amfizem nasıl tedavi edilir?

Amfizem, akciğerde oksijen karbondioksit değişiminin gerçekleştiği alveollerin kısmen tahrip olup iç yüzeylerinin küçülmesi sonucu oluşmaktadır. Solunum akışı bozulduğundan, kandaki oksijen içeriği de azalmaktadır. Çeşitli tedavi seçeneklerine rağmen kendi kendine düzelmeyen kronik bir hastalıktır.

Pnömotoraks Nedir Ne Demek?

Pnömotoraks; akciğerdeki havanın çeşitli etkiler nedeniyle akciğerden, akciğer dışı doku katmanına kaçışını ifade eder. Bu durumda, hava göğüs kafesinde akciğerler arasında kalan boşluğu doldurarak akciğeri bası altında bırakır ve akciğer havasını kaybederek büzüşür.

Sağlıklı akciğer grafisi nasıl olur?

Sağlıklı akciğer röntgeninin tamam siyah bir şekilde olması gerekmektedir. Röntgende kemikler beyaz olarak çıkar ancak akciğerler siyah şekilde yansır. Şeffaf siyahlığın üzerinde herhangi bir lekenin veya dumanlı bir görüntünün olmaması sağlıklı bir ciğer olduğunu göstermektedir.