Orsa pupa ne demek?

Yelken Seyirleri, rüzgarın tekneye geliş açısına göre Orsa, Apaz ve Pupa olarak isimlendirilir. Rüzgarı tam karşıdan alan bir tekne rüzgar gücünü kullanamaz ve hareket edemez. Bu sebeple dümen yardımıyla rüzgar altına doğru yapılan küçük bir dönüşle yelkenlerinizi rüzgarla doldurup ilk hareketi başlatabiliriz.

Orsa seyri ne demek?

Orsa veya rüzgâra dönüş, bir yelkenli teknenin rüzgârın geldiği yöne doğru (rüzgâr üstüne) yakın seyretme işlemidir. Eski kitaplarda Borina seyri olarak da geçer. Günümüzde Borina seyri sıkı orsa gitmek yani en dar açı ile gidilen orsa seyri anlamına gelmektedir.

Orsa seyri kaç derece?

Orsa Seyri: Rüzgar ve tekne omurgası arasında 45 derece açı oluşturularak yapılan yelken seyri tipidir. Bir başka ifade ile rüzgar ile en dar açıda yapılan yelken seyrine orsa seyri denir.

Avuç apaz ne demek?

apaz için 3 adet anlam bulundu. Avuç. Bir avuç dolusu. Çok az.

Kavança nasıl atılır?

Kavança, bir yelkenlinin rüzgârın geliş yönünün tersine doğru teknenin kontrası değişene kadar dönmesi anlamında kullanılan yelkencilik terimi. Bu manevra ile rüzgârın yelkenliye geldiği yön ve yelkenin bulunduğu taraf zıt olarak değişir. Kavança atılırken yelkenli pupa seyrine döner ve kontra değiştirilir.

Orsa çık ne demek?

italyanca kökenli bir gemicilik terimidir. geminin kimi zaman rüzgar yönüne kimi zaman rüzgarın tersine gitmesi demektir. argo anlamı ise bata çıka demektir.

Volta seyri nedir?

Rüzgar üstündeki bir seyire ulaşmak için Borina Seyri yapılır. En az bir kere teknemizin kontra değiştirerek zigzag bir rota takip etmesine Volta Seyri denir. … Yani rüzgar teknemizin kıç aynasına doğru esmektedir.