Gayrimenkul miras paylaşımı, özetle miras bırakanın mal varlığında bulunan gayrimenkullerin mirasçılar arasında miras hukukuna göre paylaştırılmasıdır. Miras bırakanın ölümü ile varisleri kalan mirası bütün olarak kazanmaktadır; buna elbirliği ile mülkiyet hali adı verilir.

Miras kalan arsa nasıl bölüşülür?

Bu adımların başında Sulh Hukuk Mahkemesine başvurarak ya da notere giderek veraset ilamı alınması vardır. Ardından veraset ilamında payların açıkça belirtildiği görülecektir. Bu belgeyle birlikte, söz konusu arsanın bulunduğu belediyeye gidilmelidir. Belediyeden Emlak Vergi Beyannamesi alınmalıdır.

Arsa nasıl paylaşılır?

arsa nasıl paylaşılır Haberi İfraz işlemi ile tapu kütüğünde tek parsel olarak kayıtlı bulunan bir taşınmazın teknik usullere göre düzenlenen haritalarla gerek kazaen ve gerekse rızaen (yargı yoluyla veya anlaşarak) belli parsellere bölünerek, her parselin tapu kütüğünde ayrı bir sayfaya tescil edilebiliyor.

Miras kalan hissemi üzerime nasıl alırım?

Mirasın hissesinin üste geçirilmesi için gerekli belgelerin en önemlisi veraset ilamıdır. Veraset ilamı olmadan kurumlarla işlem yapmak mümkün değildir. Bu belge, sizin işlem için hak sahibi ve yetkili olduğunuzu göstermektedir. Veraset ilamının alınması için hem Sulh Hukuk Mahkemelerine hem de notere başvurulabilir.

Miras paylaşımında anlaşmazlık olursa ne olur?

Miras paylaşımında anlaşmazlık olursa ne olur? Miras paylaşımında her bir mirasçının kendi payına göre dava açma hakkı bulunur. Anlaşmazlık olduğu takdirde de mahkemede dava ile birlikte bu sorun çözümlenir.

Mirasçılardan biri imza vermezse ne olur?

Mirasçılardan biri imza vermezse, anlaşmanın olmaması nedeniyle her bir mirasçının mahkemeye başvurma hakkı bulunmaktadır. Mahkemeye başvuran mirasçı, sözleşme ya da kanun gereğince ortaklığı sürdürmekle yükümlü olmadıkça paylaşma isteyebilecektir.

Tek tapulu arsa nasıl bölünür?

Tapunun bölünmesi işlemi ise gayrimenkulün bir sahibi varken, bölünmesi ya da bir kısmının satılması durumlarında yapılabiliyor. Tek tapu bölünmesi işleminin yapılabilmesi için söz konusu gayrimenkulün bağlı bulunduğu belediyeye gerekli evrakların temin edilmesi ile başvurulması gerekiyor.

Arsa nasıl bölünür?

Arsa bölünmesi için yapılacaklar: -Serbest mühendislerce düzenlenmiş ifraz (ayırma) işlemini gösterir krokili beyannamenin Kadastro Müdürlüğü'ne ibrazı. -Kadastro Müdürlüğü'nce krokili beyannamenin uygunluğunun kontrolü ve onaması. -İşlemin Belediye Encümeni ve İl İdare Kurulu'nca tasdiki.