Astigmatizma gözümüzün en öndeki şeffaf tabakasının (kornea) doğuştan şekil bozukluğudur. Astigmatlar hem uzağı, hem yakını bulanık görür, nesneleri net ve düzgün göremezler.07-Mar-2019

Astigmat olup olmadığımı nasıl anlarım?

Bulanık görme, baş ve göz ağrısı, çift görme, göz çevresinde ağrı astigmatın en yaygın belirtileri arasında bulunur. Astigmat belirtileri, derecesine göre kişiden kişiye değişir. Sorunun çözümünde gözlük ve kontakt lens kullanılır. Hastalığın tam iyileşebilmesi için lazer ameliyatı yapılmalıdır.

Astigmat miyop nasıl görür?

Miyop ya da hipermetroptan farklı olarak, astigmatta kişiler nesneleri yakın veya uzak olması fark etmeksizin bulanık görürler. Miyop ve hipermetrop kişilerde aynı zamanda astigmat da görülebilir. Çoğunlukla basit bir ışık kırma kusuru olarak seyreder ve gözlük ya da lens ile düzeltilebilir.

Astigmat nasıl ortaya çıkar?

ASTİGMAT NEDENLERİ Genellikle özel bir nedeni olmamakla beraber kalıtsal ya da korneanın giderek inceldiği keratokonus hastalığından olabilir. Sonradan geçirilen bir kaza veya travma (ameliyat, yaralanma) sonrası da oluşabilir. Zamanla azalabilir veya artabilir.

Astigmat nasıl ölçülür?

Astigmat genel olarak kapsamlı göz muayenesi ile teşhis edilir. Astigmat testi, kişilerin gözlerinin ışığa nasıl odaklandığını ölçebilmek ve görüşü iyileştirmek amacı ile gereken optik lenslerin de numarasını belirlemek için yapılır. Görme keskinliği testi: Bu test astigmatı tanımlayacak görme testidir.

Astigmat nereyi göremez?

Astigmat, gözümüzün en önünde yer alan şeffaf tabakanın şekil bozukluğudur. Normalde korneanın portakal gibi yuvarlak bir şekle sahip olması gerekirken yumurta gibi bir şekle bürünmesidir. Hem uzağı hem de yakını bulanık görmemize sebebiyet verir. Astigmatı yüksek olanlar, net göremez.

Astigmat kendi kendine geçer mi?

Astigmat Geçer mi? Astigmat, başarılı bir cerrahi girişimle düzelebilir. Gözlük ve lens kullanımıyla da günlük hayattaki etkileri ortadan kaldırılabilir. Ancak tüm bunlar olmadan hastalığın kendiliğinden iyileşeceğine yönelik bir bilgi söz konusu değildir.

Astigmatı olanlar gözlük takılmalı mı?

Astigmat tedavisi için en yaygın ve basit tedavi yöntemidir. Gözlük takmak, astigmat derecesini etkilemez. Gözlük kullanılmazsa net görüş olmaz ama gözlük ilerleme ya da düşmeye yol açmaz.