Kamu spotları ile duyarlılığı artırıcı faaliyetler içinde olan Bakanlık, ALO 181 Çağrı Merkezinde kurdurduğu birimle de vatandaşların bu konuyla ilgili sorularını 24 saat yanıtlıyor. 2013 yılından bu yana faaliyette olan ALO 181'e vatandaşlar, bitkisel atık yağları toplama merkezleri ile ilgili çok sayıda sorular …

Atık yağlar nereye teslim edilir?

Müşteriler tarafından toplanan atıklar, Migros Sanal Market araçlarındaki atık pil ve bitkisel atık yağ biriktirme ekipmanlarında toplanıyor ve bu atıklardan, piller TAP Derneği'ne, bitkisel atık yağlar ise DEHA firmasına teslim ediliyor.

Atık yağları kim alıyor?

Atık yağları sadece Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından toplama lisansına sahip olan firmalar toplayabilir.

Atık yağ kaç para?

Buna göre her türlü bitkisel atık yağın: Yukarıda belirtilen firmalarca 1 teneke atık yağ 10 TL veya 1 litre fiyatı 0.65 TL olarak tespit edilmiştir.

Atık yağlar nasıl toplanır?

Pet şişe gibi bir kapta sakladığımız atık yağı mahallemizdeki geri dönüşüm noktasına ağzı kapalı olarak bırakmamız yeterli. Bazı belediyeler atık yağı evinizden almak konusunda da destek verebiliyor. Toplanan bitkisel atık yağlar geri dönüşümle biyoenerji için kaynak haline geliyor.

Atık yağ nereye dökülür?

Yağ soğuduğunda yağı atmak mı, tekrar kullanmak mı yoksa bağışlamak mı istediğine karar ver. Yağı çöpe atmadan önce kapaklı bir kaba koyduktan sonra çöp toplama noktasına veya geri dönüştürülmesi için yakınlardaki bir restorana bırak. Yemeklik yağdan doğru bir şekilde kurtulmak için yağı lavaboya dökmekten sakın.

Yağ nereye atılır?

Yağı asla lavaboya dökmeyin. Özellikle sıcak olan yağı asla dökmeyin. Eğer şişe bulamazsanız bir teneke ya da bir kaba koyup dondurucuda dondurduktan sonra çöpe atabilirsiniz. Eğer atık olarak geri dönüştürülmesi istiyorsanız belediyelerin belirlemiş oldukları atık noktalarına götürebilirsiniz.

Belediye atık yağları ne yapıyor?

Ülkemizde bitkisel atık yağlar, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen çevre lisansına sahip tesisler tarafından geri dönüştürülebilmektedir. Bu sayede yalnızca biyodizel gibi yakıt olarak değil sabun ve kimya sanayiinde kullanılacak hammadde gibi şekillere dönüştürülebilmektedir.