Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), uluslararası bir teşkilat olan Avrupa Konseyi'ne bağlı olarak 1959 yılında kurulmuş uluslararası bir mahkemedir.

AİHM Yargıçlarını kim seçer?

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinde (AİHM) Sözleşme'ye taraf ülke sayısı kadar hâkim görev yapar ve halen Mahkemede 47 hâkim vardır.Hâkimler, taraf devletler tarafından sunulan üç kişilik liste üzerinden Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi tarafından seçilir. 9 yıllık bir süre için seçilen hâkimler yalnızca bir dönem …

Avrupa insan hakları mahkemesi ne zaman kuruldu?

January 21, 1959, Rome, ItalyEuropean Court of Human Rights / Founded

Avrupa insan hakları sözleşmesi hangi örgüt tarafından kabul edilmiştir?

Avrupa Konseyi üyesi devletlerin dışişleri bakanları tarafından Roma'da 4 Kasım 1950 tarihinde imzalanmış ve 3 Eylül 1953 tarihinde yürürlüğe girmiştir. 2015 yılı Mayıs ayı itibariyle, Avrupa Konseyi üyesi 47 devletin tümü Sözleşme'ye taraftır.

Avrupa insan hakları mahkemesi ne zaman kuruldu Türkiye ne zaman üye oldu?

Türkiye ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi Türkiye 18 Mayıs 1954'te sözleşmeyi onaylamış, 28 Ocak 1987'de de bireysel başvuru hakkını tanımıştır. Mahkemenin zorunlu yargı yetkisini ise 28 Ocak 1990'da kabul etmiştir. AİHS, Avrupa Konseyi üyesi 47 devlet tarafından onaylanmıştır.

Avrupa insan Hakları Mahkemesi kararlarını kim denetler?

Bu maddeye göre taraf devletler AİHM'in verdiği kararlara uymayı taahhüt ederler (1. fıkra) ve AİHM kararlarının taraf devletlerce uygulanması Avrupa Konseyi (AK) Bakanlar Komitesi adına Delegeler Komitesi tarafından denetlenir.

AİHM üyeleri kimlerdir?

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, sözleşmeye taraf olan devletlerin sayısına eşit sayıdaki hâkimlerden oluşmakta ve hâkimler, mahkemeye geldikleri devlet adlarına değil, kendi adlarına mahkemeye katılma sahip olurlar. 9 yıllık bir süre için seçilen hâkimler yalnızca bir dönem görev yapabilirler.

Avrupa insan hakları mahkemesi nasıl kuruldu?

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), uluslararası bir teşkilat olan Avrupa Konseyi'ne bağlı olarak 1959 yılında kurulmuş uluslararası bir mahkemedir….Buna göre AİHM;

  • Genel Kurul.
  • Komite.
  • Tek yargıç (14 nolu protokol ile oluşturulmuştur 1 Haziran 2010)
  • Daire.
  • 17 Yargıçlı Büyük Daire'den oluşur.