Uçakta kulak tıkanması, kabin basıncındaki değişimlere bağlı olarak gelişir. Özellikle uçağın inişi sırasında basıncın kulak zarının üzerine baskı yapması ile ortaya çıkan bu durum, şiddetli kulak ağrısı oluşturabilir. Kulaktaki basınç uzun sürerse bu durum işitme kaybı gibi ciddi problemlere neden olabilir.

Basınçtan kulak tıkanması nasıl geçer?

Çoğunlukla kulak tıkanıklığının giderilmesi için östaki borusunun rahatlatılması ya da farklı bir deyişle orta kulak basıncının dış ortam basıncıyla eşitlenmesi yeterlidir. Bunun için yutkunmak, su içmek, bir parça şeker emmek, esnemek veya sakız çiğnemek önerilebilir.

Uzun yolda kulak tıkanması nasıl geçer?

Kulağınıza sıcak kompres uygulayabilirsiniz. Tıkalı kulağı açmak için uygulayacağınız sıcak kompres östaki borusunun genişleyip rahatlamasını sağlayacaktır. Sıcak kompresi kulağınıza sıcak su torbası tutarak uygulayabilirsiniz. Sıcak su torbanız elinizde mevcut değil ise havlu ısıtıp kulağınıza tutabilirsiniz.

Yolculukta neden kulak tıkanır?

Sinüslere göre dış ortama daha kapalı bir boşluktur. Özellikle uçak yolculukları sırasında hepimizin başına gelen kulak tıkanıklığını yaşamışızdır. Bunun sebebi, dış ortamdaki atmosfer basıncının değişmesi ve orta kulak boşluğumuzdaki havanın basıncının buna ayak uydurma çabasındandır.

Uçaktan inince kulak tıkanıklığı nasıl geçer?

Uçağa binmeden ve inişe geçmeden 30-45 dakika önce burun açıcı sprey ve haplardan satın alarak kullanabilirsiniz, Sakız çiğnemek, sık sık yutkunmak, şeker emmek, esneme hareketleri yaparak östaki borunuzu açmaya çalışmalısınız.

Kafada ve kulaklarda basınç hissi nasıl geçer?

Bol su ve sıvı tüketerek mukus incelir, bağışıklık sisteminiz kuvvetlenir ve kulak basınç hissi ortadan kalkar. Tıkanmayı azaltmak için odanızda nemlendirici ya da buhar makinesi şeklinde cihazlar çalıştırarak veya bir tencere sıcak su üzerine eğilip buhar tedavisi ile kulaktaki basınç sorununa çözüm bulabilirsiniz.

Sakız çiğnemek kulak tıkanıklığı açar mı nedir?

Esnemek, sakız çiğnemek ve yutkunmak gibi hareketler östakinin açılıp kapanmasını sağlayarak kulak tıkanıklığını düzeltebiliyor. … Östaki tıkanıklığını da giderebileceğinden kulak tıkanıklığının ortadan kalkmasına yardımcı oluyor.

Kulak tıkanmasına hangi ilaç iyi gelir?

Antihistaminikler: Saman nezlesi gibi alerjiye bağlı gelişen kulak tıkanmalarında antihistaminik ilaçlara başvurulabilir. Antihistaminik tedavisi, şikayetlerde hızlı bir rahatlama sağlayarak kulaktaki dolgunluk hissini ortadan kaldırır. Dekonjestanlar: Sinüs basıncı kulakların tıkanmasına neden olabilir.