Bilimsel araştırma; “problemlere güvenilir çözümler aramak amacıyla, planlı ve sistemli olarak verilerin toplanması, çözümlenmesi, yorumlanarak değerlendirilmesi ve rapor edilmesi sürecidir.

Bilimsel araştırma ne demek?

Bilimsel gelişimi sağlamak amaçlı belirlenmiş aşama ve yöntemler dahilinde, çevredeki farklı olgular hakkında yapılan araştırmalara bilimsel araştırma denir. Özellikle bu çalışmalardaki temel unsur sistematik bir yapı altında araştırma gerçekleştirmektir.

Bilimsel araştırma nedir ve özellikleri?

Bilimsel araştırma, insanın algıladığı olgular hakkında sahip olduğu bilgisini artırmak ve yaşam kalitesini yükseltmek için gerekli olan süreç ve teknolojileri geliştirebilinmek için gerçekleştirdiği bilgi üretim etkinlikleridir. Bilimsel araştırmalarda bilgi üretmek için bilimsel araştırma yöntemleri kullanılır.

Bilimsel araştırma yöntemi nedir açıklayınız?

Oluşan problemlere alternatif çözüm yolları bulmak amacıyla planlı ve sistematik olarak verilerin toplanması, çözümlenmesi, yorumlanması ve değerlendirilmesi sürecine bilimsel araştırma denir.

Bilimsel araştırmanın temel amacı nedir?

Bilimsel araştırmanın amacı, bilimin çeşitli düzeylerde öngördüğü bilgileri sağlamaktır. Bir başka anlatımla, bilimsel araştırma, sistemli, düzenli, sınıflandırılmış ve aralarında bağları kurulmuş bilimsel bilgilere ulaşmak için, bu nitelikteki bilgileri üretmek için yapılır.

Bilimsel araştırma nedir aşamaları nelerdir?

Araştırma yapılacak konu hakkında problemin belirlenmesi. Belirlenen problem hakkında gözlemler yapılarak bilgiler elde edilmesi. Yapılan gözlemler ve deneyler sonucunda verilerin toplanması Problemlerin çözümü için sunulan geçici hipotezlerin belirlenmesi.

Bilimsel araştırmanın safhaları nelerdir?

Bilimsel Araştırma Hangi Aşamalardan Geçerek Planlanır?

  • Problemi Görme – Gözlem ve Araştırma Konusunun Belirlenmesi.
  • Araştırma Problemini Tanımlama.
  • Konuyla İlişkili Kaynakların Taranması
  • Hipotezlerin Yazılması
  • Araştırma Yöntem ve Modelini Belirleme.
  • Verilerin Toplanması ve Analizi.

Bilimsel araştırmalarda kabul edilen genel yöntemler nelerdir?

Bilimsel araştırma yöntemi ise sorunu belirleme,gözlem,hipotez kurma,hipotezi test etme,teoriye ve genel kanunlara ulaşma gibi çeşitli aşamalardan oluşmaktadır. Araştırma,bilimsel düşünce yönteminin ışığı altında olay ve olgulara dönük olarak yürütülmesi gereken sistematik bir faaliyet biçiminde tanımlanır.