Bilişsel psikoloji ne üzerine yoğunlaşmıştır?

Bilişsel psikoloji, düşünme, hissetme, öğrenme, anımsama, karar verme, dil, problem çözme ve yargılama gibi zihinsel süreçlerin en geniş anlamda incelenmesidir. Yani bilişsel psikologlar insanların bilgiyi anlama, saklama ve bilincine geri getirmeleriyle ilgilenirler.

Bilişsel psikolojinin kurucusu kimdir?

Bilişsel Psikolojinin Kurucuları: George Miller ve Ulric Neisser.

Bilişsel süreç ne demek?

Bilişsel süreçler, bir bilgi deposundan diğerine bilgi akışını sağlayan "zihinsel eylemlerdir. Her bir bilgi deposu arasındaki bilgi akışını düzenleyen bilişsel süreçler ve bunların işlevleri birbirinden farklıdır. Bu süreçler; dikkat, algılama, tekrar, kodlama ve geri getirme olarak sınıflandırılmaktadır.

Psikoloji hangi davranışları inceler?

Her bir bireyin duygu, düşünce ve davranışlarının diğerlerinden nasıl etkilendiğini; kişinin davranışlarının kendi kişisel özellikleri ve toplumsal özelliklerin ortak etkisi ile nasıl şekillendiğini inceleyen bilim dalıdır. Düşünce, duygu ve davranışları kişiler arası, grup-içi ve gruplar arası düzeyde inceler.

Bilişsel yaklaşımın en önemli temsilcisi kimdir?

İsviçreli psikolog Jean Piaget tarafından ortaya çıkarılan bu görüşe göre, zekâ, çocuğun dünyayı anlamasını sağlar. Yaklaşımın temelini, bilişsel süreçler oluşturmuştur.

Bilişsel psikolojinin çalışma alanları nelerdir?

Bilişsel Psikoloğa Danışılabilecek Konular

  • Alzheimer hastalığı, demans ve hafıza kaybı
  • Beyin travması tedavisi.
  • Öğrenme güçlüğü için müdahaleler.
  • Algısal ve duyusal problemler.
  • Çeşitli psikolojik rahatsızlıklar için bilişsel terapi.
  • Konuşma ve dil bozuklukları için terapi.

Bilişsel psikoloji ne zaman kuruldu?

Bilişsel psikoloji 1950'lerden itibaren gündeme gelmiştir. Bilişsel (Kognitif) psikologlar, insanı pasif bir yaratık olarak değil; algılayan, uyarıcıları işleyen, anlamlandıran aktif bir sistem olarak görmüşlerdir.