Cumhuriyeti nasıl kazandık çok kısa?

29 Ekim 1923'te Cumhuriyet'in ilanıyla Türk milletinin tarihinde yeni bir devrin kapıları açıldı ve "Egemenlik kayıtsız, şartsız milletindir" sözü, devlet yönetiminde en belirgin şekliyle yerini aldı. 24 Temmuz 1923'te Lozan Antlaşması imzalanmış, yeni Türk devletinin bağımsızlığı kabul edilmişti.

Cumhuriyeti biz böyle kazandık fotoğrafı ne anlatıyor?

Fotoğraf, Uşak'ın ilk fotoğrafçısı Foto Kazım diye bilinen Kazım Özler tarafından çekilmişti. Dedesinin Kurtuluş Savaşı'nda savaştığını ve 4 madalyasının olduğunu kaleme alan Gülse Birsel, o fotoğrafın hikayesini "Uşaklı bir ailenin hikâyesi…

Cumhuriyet ile beraber ne gibi yenilikler oldu?

"Yaşasın cumhuriyet!" sesleri arasında alkışlarla cumhuriyet ilân edildi (29 Ekim 1923). Bundan sonra cumhurbaşkanlığı seçimine geçildi. Yapılan gizli oylamada 158 milletvekilinin tamamının oyunu alan Gazi Mustafa Kemal Paşa, TBMM tarafından yeni Türk devletinin ilk cumhurbaşkanı seçildi.

Petrol Ofisi’nin 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı filminde hikayesinin anlatıldığı Türkiye’nin ilk kadın dekanı kimdir?

Sunay Akın'ın öykü ve seslendirmesini üstlendiği Petrol Ofisi'nin 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı reklam filminde genç bir kızın okumak ile ilgili olan hayat hikayesi anlatılıyor. Bu genç kız ise Nüzhet Gökdoğan'ın ta kendisidir. Hatice Nüzhet Gökdoğan, Türk gökbilimci ve akademisyendir.

Cumhuriyetin kaçıncı yılı 2021?

Türkiye Cumhuriyeti 29 Ekim 1923 yılında kurulmuştur ve 2021 yılında 98 yılı gerisinde bırakmıştır. Cumhuriyet 29 Ekim 2022 yılında 99. yaşını kutlayacaktır.

Cumhuriyete nasıl kavuştuk ile ilgili kısa yazı?

Kurtuluş savaşını kazandıktan sonra devletimizin yönetim şeklinin belirlenmesi gerekiyordu. Mustafa Kemal ATÜRK halkı için en iyi yönetim şeklinin cumhuriyet olduğunu savunuyordu. T.B.M.M 29 Ekim 1923'te bir yasa ile cumhuriyet yönetimini kabul etti. … T.B.M.M TÜRKİYE cumhuriyeti DEVLETİ'nin kurulduğunu dünyaya duyurdu.

Biz Cumhuriyeti nasıl kazandık?

29 Ekim 1923'te TBMM, Teşkilât-ı Esasiye Kanunu (1921 Anayasası)'nda yaptığı değişiklikle, devletin yönetim biçimini Cumhuriyet olarak ilan etmiştir. Aynı gece bu ilan, atılan 101 pare top ile kutlanmıştır. 1924 yılında ise cumhuriyetin ilanı şenliklerle kutlanmıştır.