Uykuluk bir sakatat olup özellikle İstanbul'un Sütlüce semti ile anılır. Uykuluk kuzu ve danalardan çıksa da, en çok süt kuzusu tercih edilir. Uykuluk denen kısım hayvanın göğüs kafesinin üst kısmında bulunan timus ve pankreas bölgelerindeki bazı salgı bezlerinden oluşur.

Uykuluk nedir hayvanın neresi?

Fındık uykuluk: Kuzunun bağırsak kısmından çıkar. Misket şeklinde olup, böbrek üstü yağlarının arasından çıkıyor. Yağlı olması nedeniyle diğer türlerine göre lezzetlidir, fakat dediğimiz gibi yağlı olduğu için kolesterolü de oldukça yüksektir.

Uykuluğun adı neden uykuluk?

Osmanlı Mutfak Sözlüğü'nde uykuluk, kuzunun timus bezi anlamına gelen “özden” kelimesine karşılık gelir. … Uykuluğun burada bunca meşhur olmasının sebebi ise eskiden mezbahaların burada olmasından kaynaklanmaktadır. Ciğerci ve sakatatçılarda fındık, ciğer ve gerdan uykuluğu olarak birkaç çeşidine rastlayabilirsiniz.

Uykuluk zararlı mı?

Özellikle karaciğer yağlanması ile beraber kalp sağlığı konusunda risk faktörü oluşturabilir. Aynı zamanda kilo almayı ve obezite durumunu tetikleyebilir. Eğer doğru pişirilmez ise uykuluk içerisindeki birtakım bakteri ve zararlı unsurlar insan vücuduna yerleşebilir.

Uykuluk zamanı ne zaman?

Ancak her mevsim yenmiyor çünkü uykuluk mevsimi baharın ilk günleri. Lezzetli bir uykuluk yemek isteyenler ocak ve mayıs ayları arasında bu sakatatı tüketiyor. Nedeni ise ocak ayından mayıs ayına kadar olan dönem hayvanların doğurma ayları. Kuzu ya da dana sütten kesilmeden önce uykuluk bölümlerinin alınması gerekiyor.

Uykuluk etin neresi?

Uykuluk bir sakatat olup özellikle İstanbul'un Sütlüce semti ile anılır. Uykuluk kuzu ve danalardan çıksa da, en çok süt kuzusu tercih edilir. Uykuluk denen kısım hayvanın göğüs kafesinin üst kısmında bulunan timus ve pankreas bölgelerindeki bazı salgı bezlerinden oluşur.

Uykuluk yağ mıdır?

Çok yağlı olduğu için önce suda haşlanıp fazla yağından arınıyor. Yuvarlak bir şekli olduğundan pişmesi biraz zor.

Küşleme eti hayvanın neresi?

Küşleme kuzu sırtının ortasından, bel kemiğinin iki tarafından kesilir. Karkasta pirzola ve fileto kısımlarına komşu olan küşleme, kuzunun böbreklerinin üzerinde içe bakan tek et parçasıdır. Her bir parça en fazla 100 gr. ağırlığındadır.