Disk yırtılması nedir?

Kaymış – yırtılmış disk olarak da adlandırılan bel fıtığı, zayıflamış veya yırtılmış diski zorlayarak omurilikten çıkan sinirler üzerinde bir basınç oluşturur; bu da şiddetli ağrılara neden olabilir.

Disk yırtılması neden olur?

Disk mesafesi maruz kaldığı yükleri taşıyamaz ve diskin dış kısmında ortaya çıkan yırtıkla beraber dışarıya çıkmaya başlamaktadır. Ağır yük kaldırmak, kontrolsüz yapılan bir hareket, trafik kazaları yada yüksekten düşme durumlarında maruz kalınan ani kuvvetler disk yırtılmasına neden olmaktadır.

Fıtık zamanla iyileşir mi?

Bel fıtığının çoğunlukla kendisi iyileşir yani kendi kendine iyileşir. Vücudun bunu kendiliğinden yok edecek (rezorbe) ve orada ki ödemi çözecek hücreleri, enzim ve hormonları vardır.

Ameliyat olmadan fıtık geçer mi?

Bel fıtıklarının büyük bir çoğunluğu ameliyatsız fizik tedavi yöntemleriyle ortadan kalkabilmektedir. Kas spazmını çözmek, ödemi ve ağrıyı azaltmak için çeşitli kas gevşetici ve ağrı kesici ilaçlar tedavide uygulanabilmektedir.

Disk hernileri ne demek?

Diskin dışındaki sağlam yapının yırtılıp, yumuşak jel benzeri yapının dışarı taşmasına da fıtık (disk hernisi) denir. Eğer bu taşan kısım, omur sinirlerine bası yaparsa; ortaya çıkan klinik tabloya disk hernisi hastalığı adı verilir.

Protrüzyon iyileşir mi?

🚩Protrüzyon(Orta) seviye fıtıkların %41'i kendiliğinden geriler. 🚩Sekestre(Son aşama) fıtıkların %96'sı kendiliğinden geriler. 📌Disk herniasyonları yani fıtıklar ne kadar büyükse o kadar hızlı iyileşme olur. 🚩Ortalama fıtık iyileşme süresi 7 aydır.

Kaymış disk nedir?

Omurganızın herhangi bir yerinde boynunuzdan sırtınızın alt kısmına kadar disk kayması olabilir. Sırtın alt kısmı, kaymış diskler için en yaygın alanlardan biridir. Omurga kolonunuz, karmaşık bir sinir ve kan damarları ağıdır. Kaymış bir disk, çevresindeki sinirlere ve kaslara fazladan baskı uygulayabilir.