Diyanet'in konuyla ilgili fetvası, “İğnenin orucu bozup bozmayacağı, kullanılış amacına göre değerlendirilebilir. Ağrıyı dindirmek, tedavi etmek, vücudun direncini artırmak, gıda vermek gibi amaçlarla enjeksiyon yapılmaktadır. … Ancak gıda ve/veya keyif verici enjeksiyonlar orucu bozar.

Diyanet işleri iğne orucu bozar mı?

Gıda ve keyif verici niteliğini taşımayan bu iğneler, yemek ve içmek anlamına gelmediklerinden dolayı orucu bozmazlar. Ancak gıda ya da keyif verici etkiye sahip olan iğneler orucu bozar (DİYK 22. 09. 2005 tarihli karar).

Tedavi amaçlı iğne orucu bozar mı?

Tedavisi devam eden hastalar, sağlıklarına kavuşup tedavileri sona erinceye kadar oruçlarını erteleyebilirler. … Bu imkâna sahip olmayanlar, tedavi ve aşı amaçlı iğne yaptırabilirler. Ancak, oruçlu iken gıda ve vitamin iğneleri yaptıranların, ağızdan aşı alanların damardan serum ve kan verilenlerin orucu bozulur.

Kalçadan iğne yaptırmak orucu bozar mı?

Oruçluyken iğne veya aşı yaptırmak için diyanetin de açıklaması vardır. Bu açıklamaya göre oruçluyken vücuda besin girmemesi gerekmektedir. Bu yüzden içeriğinde besin bulunmayan iğnelerin yapılması orucu bozmaz. Tabi iğne orucu bozmasa da serum ve kan vermek orucu bozabilir.

Kuranda iğne orucu bozar mı?

Müslümanlıkta tutulması farz kılınan oruç; yemek, içmek ve bunların kapsamına giren etkenler dâhilinde bozulur. … Yalnız, oruç tutan kişilerin gıda ve vitamin iğneleri yaptırmaları, ağızdan aşı almaları ayrıca damardan vücuduna serum ve kan verilen hastaların orucu bozulur. Daha sonra bu oruç kaza edilir.

Şafi mezhebine göre iğne yaptırmak orucu bozar mı?

Şafii mezhebine göre; oruçlu iken iğne yapmak veya serum kullanmak orucu bozmaz. Çünkü esas olarak açık menfezden birşeyin içeri girmesi ile oruç bozulur. Mesela ağız, burun, dübür açık menfezdir ve burdan vücuda birşey girerse oruç bozulur. … Dolayısıyla iğne, ağız yoluyla ilâç yutmaya benzemez.

Banyo Yapmak orucu Bozar mı?

Ağız ve burnundan su girip sindirim cihazına ulaşmadıkça oruçlu kimsenin yıkanması orucuna zarar vermez. Nitekim Hz. Aişe ve Ümmü Seleme validemiz Hz. … Bu itibarla, ağız ve burnundan su kaçırmamak şartıyla oruçlu kişi yıkanabileceği gibi, havuz veya denize de girebilir.

Deri altına yapılan iğne orucu bozar mı?

Ağrıyı dindirmek, tedavi etmek, vücudun direncini artırmak, gıda vermek gibi amaçlarla enjeksiyon yapılmaktadır. Gıda ve keyif verici olmayan enjeksiyonlar, yemek ve içmek anlamına gelmediklerinden orucu bozmazlar.