Son 7 yıl kuralı nedir?

Cevap: Son yedi yılda fazla prim ödenen (eşitse son olarak tabi olunan) kurum şartlarıyla emekli olunuyor. Son yedi yıl hesabına göre, Bağ-Kur'dan emekli olacaksınız. Priminiz 5400 günden fazla olduğu için bundan sonra prim ödemeseniz bile, 2024'te 58 yaşınızı dolduracağınız tarihte Bağkur'dan emekli olabilirsiniz.

SGK son 7 yıl hesabı nasıl yapılır?

Emeklilikte, aylığı bağlayıp ödeyecek kurumun belirlenmesinde, sigortalıların emeklilik tarihinden geriye doğru prim veya kesenek ödenerek geçen son 7 yıllık fiili hizmet (360 x 7 = 2520 gün) süresi esas alınıyor.

7 yıl kaç prim günü?

Primi ödenen son yedi yılda (son 2520 gün prim ödemesi içinde) fazla prim yatırılan, prim ödemeleri eşitse son olarak tabi bulunulan sigortalılık statüsünden emekli olunuyor. Son 7 yıl kuralından kurtulamazsınız. Son 2520 gün prim ödemeniz içindeki SSK priminizi 1260 güne tamamlayıp SSK'dan emekli olabilirsiniz.

Askerlik borçlanması son 1260 güne sayılır mi?

SSK emeklisi olmak için 1260 gün SSK primi olması gerekiyormuş. … Bunun doğal sonucu askerlik borçlanma primi son yedi yıl prim hesabına girmez. SSK emeklisi olabilmeniz için 1260 günden eksik kalan süreler için bizzat işçi olarak yani SSK'lı tamamlamanız veya SSK yerine geçen Ek-5 sigortalısı olmanız gerekiyor.

Son 1260 gün şartı nedir?

1260 gün Bağ-Kur, 1260 gün SSK statüsünden prim ödeyen ve son defa SSK statüsünden prim ödemiş olan kişi SSK statüsünden, … 1 Ekim 2008'den sonra sigortalı olanlar, çalışma hayatı boyunca hangi statüye fazla prim ödemişse, o statüden emekli olacak.

Emekli maaşları neye göre belirleniyor?

Ortalama aylık kazanç, kişinin her yıla ait prime esas kazançlarının, kazancın ait olduğu yıldan emekli aylığı talep edilen tarihe kadar güncelleme katsayısı ile güncellenmesiyle bulunuyor. Bu şekilde bulunan ortalama aylık kazanç aylık bağlama oranı ile çarpılıyor ve ortaya emekli aylığı çıkıyor.

SGK isteğe bağlı sigorta primi ne kadar?

İsteğe bağlı sigortalılıkta ödenecek prim kişinin tercihine bağlı olmakla birlikte sınırlama bulunuyor. En az brüt asgari ücretin yüzde 32'si, en çok da brüt asgari ücretin 7.5 katının yüzde 32'si kadar. Bu yıl isteğe bağlı sigorta yaptıracaklar aylık en az 1601 lira ödeyecek.