GGT testi, kişinin karaciğerinde bir sorun olup olmadığını anlamak ve takip etmek amaçlı yapılan karaciğer fonksiyon testlerinden biridir. Özellikle safra yolu hasarıyla ilgili sağlık sorunlarının teşhisinde kullanılan önemli bir biyolojik belirteçtir.Nov 25, 2020

GGT yüksekliği ne anlama gelir?

Yüksek GGT düzeyleri, spesifik olarak ne olduğunu göstermese de bir şeylerin karaciğerinize zarar vermekte olduğuna işaret edebilir. Genellikle düzeyler ne kadar yüksekse karaciğere “tehdidin” boyutu da o derece yüksektir. Düzeyler karaciğer hastalığına veya konjestif kalp yetmezliği ve alkol tüketimine bağlı olabilir.

GGT kaç olursa tehlikeli?

GGT'nin normal değerleri; yetişkin kadınlarda 0 – 45 UL, yetişkin erkeklerde 0 – 65 U / L, 45 yaşından küçük kadınlar adına yüksek GGT değerleri GGT> 27 U / L, 45 yaş üzerindeki erkekler adına yüksek değerler GGT> 38 U / L şeklindedir.

Hangi ilaçlar GGT yi yükseltir?

Alkol, barbitüratlar ve fenitoin dahil pek çok madde GGT seviyelerini yükseltebilir. Non steroidal antienflamatuar ilaçlar (aspirin dahil), sarı kantaron ve kava kullanımının ardından da GGT yükselmesi zaman zaman bildirilmiştir. Yüksek GGT seviyeleri konjestif kalp yetmezliğinden de kaynaklanabilir.

GGT değeri kaç olmalı?

Normal gama glutamil transferaz değerleri; Yetişkin kadınlarda: 0 – 45 UL. Yetişkin erkeklerde: 0 – 65 U/L. Yaşı 45'ten küçük kadınlar için yüksek GGT değerleri: GGT> 27 U/L.

GGT yüksekliği belirtileri nelerdir?

GGT yüksekliğinin belirtileri ise şunlardır:

  • Vücutta kaşıntı
  • Göz akının sararması
  • Cilt renginde sararma.
  • İştahsızlık.
  • Mide bulantısı
  • Halsizlik.
  • Karın ağrısı
  • Karında şişlik.

ALT ve GGT neden yükselir?

Yüksek ALT, karaciğerde herhangi bir hastalık belirtisine işaret ediyor olabilir. ALT yüksekliğine neden olan en önemli hastalıkların başında karaciğer yağlanması, obezite, diyabet, ilaç kullanımı, alkol kullanımı, hepatitler, siroz, safra yolu tıkanıklıkları, malignite ve kalp yetmezliği gelir.

Karaciğer enzimlerini düşürmek için ne yapmak gerekir?

Karaciğer enzimlerinizi düşürmek için yemek pişirme tercihlerinizde bazı değişiklikler yapmalısınız. Yemeklerinizde sıvı yağ kullanmalı, süt ürünlerini yarım yağlı ya da yağsız tercih etmelisiniz. Omega-3 yağları açısından zengin besinlere diyetinizde yer vermeli ve haftada en az bir defa balık yemelisiniz.