Gümrük müşavirliği ülkemizde kanunla kurulan ilk meslek olarak geçmektedir. Sanayi, ihracat ve ithalat alanında çalışanlara dış ticaret işlemlerinde müşavirlik hizmeti vermekle yükümlüdürler. Yurtdışı odaklı olan işlemlerin yürütülmesinden gümrük müşavirleri dolaylı temsilci olarak sorumlu tutulurlar.

Gümrük müşavirliği nedir ne iş yapar?

Gümrük müşaviri, gümrük belgelerini hazırlamak, malların ithalatını ve ihracatını kolaylaştırmak için gönderilerin tüm geçerli yasalara uygun olduğunu denetlemekle sorumludur.

Gümrük müşavirliği ne kadar maaş alır?

Gümrük müşavirleri ortalama 9 bin lira maaş alırlar. Gümrük müşavirlerinin maaşları 6 bin ile 9 bin 500 TL arasında değişiklik göstermektedir.

Gümrük müşavirliği nedir?

4458 sayılı Gümrük Kanunu'nda ön görüldüğü şekilde, Gümrük Müşaviri dolaylı temsil yolu ile eşyanın Gümrükçe Onaylanmış Bir İşlem veya Kullanıma tabi tutulmasına ilişkin işlemleri gerçekleştirmeye yetkili kişidir. Gümrük müşavirleri her türlü gümrük işlemini takip ederek sonuçlandırabilirler.

Gümrük müşavir nasıl olunur?

Hangi Okullardan Mezun Olunmalı; Gümrük Müşaviri olabilmek için hukuk, iktisat, maliye, işletme, muhasebe, bankacılık, kamu yönetimi, siyasal bilgiler ve endüstri mühendisliği bölümlerinden lisans seviyesinde (4 yıllık) mezun olmak gerekir.

Gümrük müşavirliği sınavı 2021 ne zaman?

Bu yıl ise Bakanlığımız ile Ankara Üniversitesi arasında yapılan protokol uyarınca Gümrük Müşavirliği/Gümrük Müşavir Yardımcılığı yazılı sınavları 20.11.2021 tarihinde saat 14.00'de Ankara da yapılacaktır.

Gümrük müşavirliği sınavına kimler girebilir?

2 yıl gümrük müşavir yardımcısı olarak mesleğini icra eden kişiler, yine bakanlık tarafından açılan sınava katılabilirler. Sınavdan 70 veya üstü puan alan kişiler A kanesi almaya hak kazanır ise gümrük müşaviri olabilmeye hak kazanır.

Gümrük Müşaviri memur mu?

Soru: Gümrük Müşavirleri memur mudur? Cevap: Hayır. Gümrük Müşavirleri özel sektör çalışanlarıdır. Hizmetleri ücrete tabidir, aldıkları ücret için serbest meslek makbuzu veya fatura keserler.