Buğday, arpa, pamuk, kırmızı mercimek, susam, çeltik, Antep fıstığı, üzüm, zeytin, tütün, karpuz, domates, biber ve patlıcan, tarımsal faaliyetler sonucu elde edilen tarım ürünlerinin başında gelmektedir. Özellikle kırmızı mercimek ve Antep fıstığı üretiminde Güneydoğu Anadolu Bölgesi büyük bir paya sahiptir.

GAP sayesinde Güneydoğu Anadolu’da hangi ürünler yetişir?

Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) Eylem Planı kapsamındaki Şanlıurfa'da, pamuğun yüzde 43'ü, buğdayın yüzde 8'i, mercimeğin yüzde 36'sı ve arpanın yüzde 11'i üretiliyor. GAP ile sulu tarımın yaygınlaşmasının ardından çiftçiler kinoa, patates, soya fasulyesi, çilek gibi alternatif ürünleri denemeye başladı.

Güneydoğu Anadolu bölgesinde yetişen tarım ürünleri nelerdir vikipedi?

Bölgenin Dünyada en bilinen tarım ürünü antepfıstığıdır ve Türkiye'de en çok bu bölgede yetişir. Ayrıca badem, buğday, pamuk, keten, susam, nohut, zeytin, incir, karpuz, kırmızı mercimek de yetiştirilir.

Güneydoğu Anadolu Bölgesinde hangi meyve ve sebzeler yetişir?

Türkiye yıllık ortalama (1982-1986) antepfıstığı üretiminin (25.200 ton) % 92'si bu bölgeden elde edilir. Güneydoğu Anadolu Bölgesinde, fıstık ve üzümden başka, incir, armut, ayva, badem, ceviz, dut, elma, erik, kayısı, zerdali, şeftali, nar, kiraz ve vişne gibi çeşitli meyveler de yetiştirilir.

Doğu Anadolu bölgesinde yetişen tarım ürünleri nelerdir?

Doğu Anadolu Bölgesi'nde genel olarak tahıl ekimi yapılır. Baklagiller başta olmak üzere; şeker pancarı, pamuk, lahana, patates, kayısı ve az miktarda da tütün yetiştirilmektedir.

Güneydoğu Anadolu Projesinde uygulama alanına giren tarım ürünleri nedir?

Buğday, arpa, pamuk, kırmızı mercimek, susam, çeltik, Antep fıstığı, üzüm, zeytin, tütün, karpuz, domates, biber ve patlıcan, tarımsal faaliyetler sonucu elde edilen tarım ürünlerinin başında gelmektedir. Özellikle kırmızı mercimek ve Antep fıstığı üretiminde Güneydoğu Anadolu Bölgesi büyük bir paya sahiptir.

GAP uygulama alanına giren tarım ürünleri nelerdir?

GAP İdaresi ve paydaş kuruluşlar tarafından kurulan stant ile; Kilis, Diyarbakır, Şanlıurfa, Siirt, Adıyaman, Mardin ve Şırnak illerinde üretilen organik zeytinyağı, nar ekşisi, bal, badem, kuru üzüm, üzüm pekmezi, üzüm sucuğu, dut, dut pekmezi, pamuk gibi organik ürünlerin tanıtım ve pazarlaması yapıldı.

Iç Anadolu’da yetişen tarım ürünleri nelerdir?

İç Anadolu Bölgesinde, tahılın yanı sıra; şeker pancarı, soğan, patates, kabak, ayçiçeği, fasulye, nohut, mercimek, mısır, çeltik, havuç, elma, armut, domates üretimi de yapılmaktadır.