16. yüzyılın başlarında, 1517 yılında, Osmanlı Devleti padişahı Yavuz Sultan Selim'in Mısır'ı fethedip Memlûk Devleti'ne son vermesiyle birlikte halifelik makamı İstanbul'a, Osmanlı Hanedanı'na geçmiştir ve dört asır aradan sonra, 3 Mart 1924 tarihinde, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kaldırılmıştır.

Halifelik Osmanlı’ya hangi savaşla geçti?

Ridaniye Savaşı 1517 senesinde Osmanlı Devleti ile Memluk Devleti arasında gerçekleşmiştir. Savaşı Yavuz Sultan Selim komutasındaki Osmanlı Devleti kazanmıştır.

Halifelik Osmanlı Devleti’ne hangi padişah döneminde ve hangi sefer sonunda geçmiştir?

Mısır Seferi sonucunda kutsal topraklar Osmanlı hakimiyetine girmişti 6 Temmuz 1517'de Kutsal Emanetler (Emanet-i Mukaddese) denilen ve aralarında Muhammed Peygamber'in hırkası, dişi, sancağı ve kılıcı da bulunan eşyaları, Hicaz'dan Yavuz Sultan Selim'e gönderilmiştir Böylece 29 Ağustos 1516'da Hilafet Abbasi soyundan …

Osmanlı Halifeliğin gücünden ne zaman yararlanmıştır?

Halifelik ilk kez 1774 yılında Ruslarla yapılan Küçükkaynarca Antlaşması'nda bir uluslararası güç olarak kullanılmış oldu.

Osmanlı devletinin ilk halifesi kimdir?

İlk Osmanlı Halifesi: Yavuz Sultan Selim-Tarihte İz Bırakanlar.

Halifelik Osmanlıya kimlerden geçti?

Yazılıp söylenenlere göre, Mısır'daki Memlûk Devleti'nin himayesindeki son Abbasî Halifesi Üçüncü Mütevekkil Alellah, Yavuz'un 1517'de Mısır'ı Memlûklerden alıp Kahire'ye girmesinin ardından hilâfeti o senenin Şubat'ında Kahire'de yapılan büyük bir merasimle Osmanlı hükümdarına devretmiştir…

Yavuz Sultan Selim neden müslümanlarla savaştı?

Memlüklerin elindeki kutsal toprakların ele geçirilmesi en büyük hedefiydi. … İşte Yavuz, Memlükler üzerine yapacağı sefere, Mekke-Medine yıkımlarının havalarda uçuştuğu bir ortamda karar verdi. İslam'ın kalbini korumak için sefere çıktı.

Ilk defa hangi padişah döneminde halifelik Osmanlıya geçti?

Yavuz Sultan Selim, o andan itibaren Müslümanlar'ın dini ve dünyevi lideri oldu. Artık yalnız padişah olarak değil, "halife" olarak da anılacaktı ve ondan sonra gelen tüm padişahlar da aynı zamanda halife olacaklardı.