Haşimato tiroiditi geçiren birinin eğer klinik bir hipertiroidisi ve bu nedenle tedavi altında olmasını gerektiren özel bir durum söz konusu değilse gebe kalmasına engel olacak herhangi bir tehdit söz konusu değildir.21-Apr-2009

Haşimato hastaları anne olabilir mi?

Elbette. Hashimoto hastalığı olan kadınlar hamile kalıp bebek sahibi olabilirler. Ancak bunun planlı bir hamilelik olmasında yarar vardır. Gebe kalmadan önce yapılacak jinekolojik kontrolde tiroid fonksiyonları da kontrol edilmeli ve bir problem varsa gebe kalmadan önce tedavi edilmelidir.

Tiroid ilacı kullanırken hamile kalınır mi?

Tiroit ilacı kullanan hastalar ise tiroit kontrolü sağlandıktan sonra gönül rahatlığı ile gebe kalabilir. Gebelik döneminde tiroit hormonlarına ihtiyaç artar. Bu durumda ilaç kullanan hastaların doktoruna danışarak doz artırması gerekebilir.

Haşimato hastalığında beslenme nasıl olmalı?

* Haşimato hastalığında beslenme doğal ve mevsimsel olmalıdır. Hastalarının tarım ilaçları gibi toksinlere olan maruziyeti azaltılmalı. * Haşimato hastalarının diyetinde bol miktarda soğuk sıkma sızma zeytinyağı, halis tereyağı ve Hindistan cevizi yağı bulunmalı. * Deniz balıkları bol miktarda iyot içerir.

Haşimato tehlikeli bir hastalık mı?

Haşimato tedavi edilmezse, hastalık ilerleyerek ciddi sıkıntılara yol açabiliyor. Kısırlık, düşük, doğuştan kusurları olan bir bebek doğurma, yüksek kolesterol, kalp problemleri, ruh sağlığı sorunları görülebiliyor. Tiroid kanseri riski yükseliyor.

Hamilelikte tiroidin az çalışması ne gibi problemlere neden olur?

Gebelikte tiroid hastalıkları tedavi edilmezse düşük, erken doğum, gebelik zehirlenmesi (preeklempsi), hipertansiyon, bebekte yetersiz gelişme ve yenidoğan hipertiroidisine sebep olabiliyor. Tiroidin az ya da çok çalışması yorgunluk, unutkanlık, kilo artışı gibi çeşitli belirtilere yol açabiliyor.

Tiroid bezinin az çalışması gebeliği engeller mi?

Normalden az olan tiroid seviyeleri infertilite (Kısırlık) sorununu beraberinde getirdiği gibi, gebelikte de erken doğum, düşük gibi sorunları arttırabilir. Bebeğin anne karnındaki gelişimini de olumsuz etkileyebilir. Tiroid hormon bozuklukları, erkek kısırlığında % 30, kadın kısırlığında ise % 35 oranında etkilidir.

Tiroid hastası hamile kalabilir mi?

Özellikle aç karnına tiroid hormonu kullanarak haşimato hipotiroidisi kontrol altına alınmış olan kadınların TSH düzeyleri normal olduğu sürece hamile kalmaları herhangi bir problem yaratmaz. TSH düzeyi normal olduğu sürece doğacak çocuk için de herhangi bir tehlike söz konusu olmaz.