Anayasa'nın 150. Maddesine göre iptal davası açabilme yetkisi Cumhurbaşkanına, Türkiye Büyük Millet Meclisinde en fazla üyeye sahip iki siyasi parti grubuna ve Türkiye Büyük Millet Meclisi üye tamsayısının en az beşte biri tutarındaki üyelere aittir.

Hangisi Anayasa Mahkemesinde iptal davası açamaz?

Anayasa değişikliklerini ise sadece şekil bakımından inceler ve denetler. Ancak, olağanüstü hallerde ve savaş hallerinde çıkarılan Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin şekil ve esas bakımından Anayasaya aykırılığı iddiasıyla, Anayasa Mahkemesine dava açılamaz.

1982 Anayasasına göre Anayasa Mahkemesine iptal davasını kimler açabilir?

Anayasa siyasi partilerden sadece iktidar ve anamuhalefet partileri meclis gruplarının Anayasa Mahkemesi'nde iptal davası açabileceklerini kabul etmiştir (m. 148, 150). İktidarda birden fazla siyasî partinin bulun- ması halinde, iktidar partilerinin dava açma hakkını en fazla üyeye sahip olan parti kullanır.

Cumhurbaşkanı iptal davası açabilir mi?

Bu hükümlerden çıkan tartışmasız sonuç şudur: Cumhurbaşkanı onaylayıp Resmî Gazetede yayımladığı bir anayasa değişikliği kanunu hakkında bu kanunun Resmî Gazetede yayımlanmasından itibaren on gün içinde Anayasa Mahkemesinde iptal davası açabilir.

Kanunların iptali için nereye başvurulur?

İptal Davası Kanunların, Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin, Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğünün veya bunların belirli madde ve hükümlerinin şekil ve esas bakımından anayasaya aykırılığı iddiasıyla Anayasa Mahkemesi'nde doğrudan doğruya açılan davaya iptal davası denmektedir (Anayasa m.150).

Anayasa değişikliği için kaç milletvekili gerekiyor?

Anayasanın değiştirilmesi, Türkiye Büyük Millet Meclisi üye tamsayısının en az üçte biri tarafından yazıyla teklif edilebilir. Anayasanın değiştirilmesi hakkındaki teklifler Genel Kurulda iki defa görüşülür. Değiştirme teklifinin kabulü, Meclisin üye tamsayısının beşte üç çoğunluğunun gizli oyuyla mümkündür.

Anayasa Mahkemesi kaç üyeden oluşur?

Anayasa Mahkemesi onbeş üyeden kurulur. Türkiye Büyük Millet Meclisi; iki üyeyi Sayıştay Genel Kurulunun kendi başkan ve üyeleri arasından, her boş yer için gösterecekleri üçer aday içinden, bir üyeyi ise baro başkanlarının serbest avukatlar arasından gösterecekleri üç aday içinden yapacağı gizli oylamayla seçer.

1982 Anayasasına göre kanunların anayasaya uygunluğunun esas bakımından denetimi nde iptal davası açma hakkı süresi ne zaman sona erer?

Anayasa Mahkemesinde doğrudan doğruya iptal davası açma hakkı, iptali istenen kanun, Cumhurbaşkanlığı kararnamesi veya içtüzüğün Resmî Gazetede yayımlanmasından başlayarak altmış gün sonra düşer. Ancak kanunlara ve Anayasa değişikliklerine karşı şekil bozukluğuna dayalı iptal davası açma süresi on gündür.