Kamulaştırma bedel tespitini kim yapar?

Görevli ve Yetkili Mahkeme Kanun koyucu tarafından, kamulaştırma bedelinin tespiti ve tescil davalarında görevli olan mahkeme Asliye Hukuk Mahkemeleridir. Yetkili mahkeme konusunda ise HMK genel hükümleri uygulanır. Taşınmazlarda taşınmazın bulunduğu yer mahkemesi kesin yetkilidir.

Kamulaştırma bedelinin tespiti nasıl yapılır?

İdarenin kendi kıymet takdir komisyonun belirlediği bedel üzerinde taşınamaz maliki satın alma usulünde ikna edilemezse, idare kamulaştırmak istediği taşınmaz için Asliye Hukuk Mahkemesine dava açarak, taşınmazın bedelinin tespiti ve idare adına tescili davası açacaktır.

Kamulaştırma bedeli tespiti hangi mahkeme?

4. Kamulaştırma Bedelinin Tespiti ve Tescil Davasında Yetkili Mahkeme. Yetkili mahkeme hususunda da 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu m.12 hükmüne paralel bir hüküm öngörülerek taşınmaz malın bulunduğu yer Asliye Hukuk Mahkemesi yetkili kılınmıştır.

Kamulaştırma davaları nasıl sonuçlanır?

Kamulaştırma davaları Asliye Hukuk Mahkemeleri'nde görüldüğünden ve mahkemelerin yoğunluğu göz önüne alınarak bir zaman dilimi tahmininde bulunulduğun ortalam 10 – 12 ay gibi bir süreç sonunda sonuçlanmaktadır.

Kamulaştırma kararı kim verir?

Bir il sınırları içindeki birden çok ilçeye bağlı köyler ve belediyeler yararına kamulaştırmalarda il idare kurulu, Ayrı illere bağlı birden çok kamu tüzelkişileri yararına kamulaştırmalarda Bakanlar Kurulu, Birden çok il sınırları içindeki Devlet yararına kamulaştırmalarda Bakanlar Kurulu.

Kamulaştırma bedel tespiti ve tescil davası nedir?

Kamulaştırmak istediği taşınmazı satın alma usulü ile elde edemeyen idare, taşınmazın maliki ne karşı, yetkili Asliye Hukuk mahkemesinde, “kamulaştırma bedelinin tespiti ve tescil davası” denen davayı açar. … Duruma göre tescil yerine terkine (yani taşınmazın tapu kaydından düşülmesine) de karar verilebilir.

Kamulaştırma bedelinin tespitinde hangi tarih esas alınır?

Kamulaştırma bedelinin tespitinde dava tarihi esas alınacağından, kanaatimce önceki uygulama doğrultusunda emsal taşınmazın dava tarihi itibariyle görmüş olduğu son imar uygulamasında ne oranda DOP kesintisi yapılmışsa, dava konusu taşınmazda da o oranda kesinti yapılmalıdır.