kazaskerlerin tuttuğu deftere "ruznamçe" denir .. kadıların tuttuğu defter ise "şeriye sicili" 'dir…

Kazaskerin tuttugu deftere ne ad verilir?

Osmanlı Devleti ilmiye kurumu ve bu kurumun işleyişi için ana kaynakların başında Kazasker Rûznâmçe defterleri gelmektedir. Rûz, Farsça gün, nâmçe ise defter anlamında olup rûznamçe bir çeşit günlük olarak adlandırılabilir.

Kazaskerin ilk temsilcisi kimdir?

Kazaskerlik bir müessese olarak ilk defa Hz. Ömer tarafından kuruldu. Hz. Ömer, Ebü'd-Derdâ'yı Suriye'de bulunan bir askerî birliğe kazasker (kādılcünd) tayin etti (Taberî, III, 397).

Ruznamçe defteri ne demek?

En basit tarifiyle ruznamçe Osmanlı Devleti'nde malî bürolarda günlük gelir-gi- der hesabının tutulduğu defterlere verilen addır. Farsça kökenli olan bu kelime, rûz gün, nâmçe ise defter anlamına gelen kelimelerin birleşmesinden oluş- muştur.

Müderrislerin Atanmasini kim yapar?

Kazasker ya da kadıasker, Osmanlı Devleti'nde şeri davalara bakan askeri hakim. Yetkileri arasında kadı, müderris ve din görevlisi atamaları, kadı kararlarını bozma, değiştirme ve yeni kararlar oluşturma gibi maddeler vardır.

Ruznameyi kim tutar?

Osmanlı'da maliye katipleri tarafından yazılan ruznamelerde gelir ve giderler gün gün yazılırdı. Bu deftere bakılarak bütçe açıkları tespit edilir ve gerekli mali düzenlemeler yapılırdı. Ruzname hangi anlamlara gelir?

Rüus defteri nedir?

Günümüzde Başbakanlık Osmanlı Arşivi'nde tasnif edilmiş olarak bulunan ruûs defterleri, 16'ıncı yüzyıldan itibaren Osmanlı Devleti'nin merkez ve taşra teşkilatı hakkında çok yönlü bilgi sağlayan önemli belgeler bütünüdür.

Ilk Osmanlı Kazasker kimdir?

Osmanlı'nın ilk Kazaskeri Çandarlı Kara Halil Paşa.