Kerbela Olayı ya da Kerbela Katliamı olarak bilinen olay, 680 tarihinde (Hicri 61, 10 Muharrem) Hz. Muhammed'in torunu Hz. Hüseyin ve Emevi Devleti halifesi Yezid'in ordularının çarpışmasıdır. … Hüseyin şehit edilmiştir.

Kerbela olayının sebebi nedir?

Irak'ın Kufe kenti yakınlarındaki Kerbela Çölü'nde hicri takvime göre 10 Muharrem 61'de (10 Ekim 680) Emevi Devleti'nin ilk halifesi Muaviye bin Ebu Süfyan'ın ölümünden sonra yerine geçen oğlu, Emevilerin 2'nci Halifesi Yezid bin Muaviye'nin, Hazreti Hüseyin'in kendisine biat etmesini istemesi nedeniyle yaşanan üzücü …

Kerbela olayından sonra ne oldu?

Hüseyin ile destekçileri; Irak'ın Kerbela şehrinde Yezid'in neredeyse 5000 kişilik ordusu ile karşı karşıya kalmışlardır. Bu noktadan sonra meydana gelen savaşta Hz. Hüseyin ve 72 arkadaşının tamamı şehit edilmiş; Hz. Hüseyin'in ailesi ise esir alınmıştır.

Kerbela olayı nedir kısaca diyanet?

10 Muharrem 61/10 Ekim 680 tarihinde Kûfe yakınlarında olan Kerbela'da, Hz. Peygamber'in torunu Hüseyin b. Ali, yanındaki erkek yakınlarıyla beraber katledildi. Bu olay, İslam Tarihi boyunca dinî. siyasî. sosyal ve kültürel gelişmeler üzerinde önemli etkiler bıraktı.

Hz Hüseyin hangi mezhepten?

Hüseyin bin Ali bin Ebu Talib (Arapça: الحسين بن علي; d. 10 Ocak 626 – ö. 10 Ekim 680), İslâm peygamberi Muhammed'in torunudur….Hüseyin.

Hüseyin bin Ali الحسين بن علي
Defin yeriİmam Hüseyin Türbesi, Kerbela, Irak 32°36′59″K 44°1′56.29″D
MilliyetArap
Dinİslam
EvlilikŞehribanu Rubab Leyla Ümmü İshak

Kerbela olayının neden ve sonuçları?

Hüseyin'in ordusunda bulunan 70 adama karşılık, Yezid'in ordusunda 4500 kişi olduğundan bu mücadele, Hz. Hüseyin ve beraberindekilerin ölümüyle sonuçlandı. Hz. Hüseyin'in ailesi esir alındı ve kanlı bir şekilde biten bu olay, tarihe Kerbela Olayı (Katliamı) olarak geçti.

Yezid’in sonu nasıl oldu?

I. Yezîd, daha nispeten gençken (38 yaşında) üç buçuk yıl halife iken Şam'ın Hevran köyünde bir av partisi esnasında bir av kasrında hiç beklenmedik bir şekilde öldü.

Kerbeladan kim kurtuldu?

Babası Hz.Hüseyin'in H. 61= M.680'de, Kerbelâ muharebesinde şehadetinden sonra, Şamir b, Zi 'l-Cavşan o sırada hasta olan Zeyn el-'Abidin'i de öldürmek istedi; fakat onu Ömer bin Sa'd kurtardı. Ubayd Allah bin Ziyad onu Hz.Hüseyin ailesinden sağ kalmış diğer bîr kaç kişi ile birlikte, halife I.Yezid, nezdine yolladı.