Kesin Hesap ise, Maliye Bakanlığı tarafından merkezi yönetim bütçe kanununa uygun olarak hazırlanan ve bir yıllık gelir ve harcamaların uygulama sonuçlarını gerekçeleriyle birlikte ortaya koyan bir uygulamadır.

Kesin hesap kanunu ne zaman sunulur?

Bu sistem değişikliğiyle birlikte Anayasa'nın 161 inci maddesine göre; “Merkezî Yönetim Kesinhesap Kanunu Teklifi, ilgili olduğu malî yılın sonundan başlayarak en geç altı ay sonra Cumhurbaşkanı tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisine sunulur.

Kesin hesap kanunu kim kabul eder?

Türkiye Büyük Millet Meclisi, merkezî yönetim bütçe kanununun uygulama sonuçlarını onama yetkisini kesin hesap kanunuyla kullanır. Kesin hesap kanunu tasarısı, muhasebe kayıtları dikkate alınarak, merkezî yönetim bütçe kanununun şekline uygun olarak Maliye Bakanlığınca hazırlanır.

Kesin hesap kanun teklifini Tbmm’ye kim sunar?

Cumhurbaşkanlığınca hazırlanan merkezi yönetim bütçe kanun teklifi Anayasanın 161 inci maddesi ve 5018 sayılı Kanunun 18 inci maddesi uyarınca mali yılbaşından en az yetmiş beş gün önce (17 Ekim) Cumhurbaşkanı tarafından TBMM'ye sunulmaktadır.

Hesap kanunu Nedir?

2 Kesin Hesap Kanunu Nedir? Belirli bir malî yıla ait bütçe uygulamasının dönem sonunda T.B.M.M. tarafından kontrolü sonucunda kabul edilen ve o bütçe yılında gerçekleşen gelir ve gider tutarını gösteren bir kanundur. Anayasanın 164 üncü maddesinde kesin hesap süreci düzenlenmiştir.

Bütçe yasa tasarısı komisyonda kaç gün görüşülür?

2022 Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda 55 günlük sürede görüşülerek Genel Kurula sunulacak.

Kesin hesap kanunu kim hazırlar 2022?

20 Ocak 2022 PERŞEMBE. Bilindiği üzere, 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununun kesin hesap kanununa ilişkin 42 nci maddesinde; “… Kesin hesap kanunu teklifi, muhasebe kayıtları dikkate alınarak, merkezî yönetim bütçe kanununun şekline uygun olarak Hazine ve Maliye Bakanlığınca hazırlanır.

Bütçe ve kesin hesap kanun teklifi aşağıdakilerden hangisi tarafından meclise sunulur?

Madde 18- (Değişik birinci fıkra: 2/7/2018-KHK-703/213 md.) Merkezî yönetim bütçe kanun teklifi malî yılbaşından en az yetmiş beş gün önce Cumhurbaşkanı tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisine sunulur.