Paydaları eşit kesirlerde toplama/çıkartma işlemi yapılırken paylar toplanır/çıkartılır ve paya yazılır, ortak payda sonuca payda olarak yazılır. ÖRNEK: 26+16 işleminin sonucunu bulalım. Bir bütünün 6 eş parçasından 2 tanesi ile 1 tanesini toplarsak o bütünün 6 eş parçasından 3 tanesini elde ederiz.

Kesirlerde toplama çıkarma nasıl yapılır?

Eğer kesirlerde paydalar eşitse toplama ve çıkartma işlemi yapılırken öncelikle paylar toplanır ya da işleme göre çıkartılır. Bu işlemin sonucu paya yazılır. Payda kısmı zaten aşit olduğu için de payda doğrudan sonuca yani payda kısmına yazılır.

Kesirlerde toplama nasıl olur?

Kesirlerde toplama ve çıkarma işlemlerini yapabilmeniz için öncelikle paydalarının eşit olması gerekiyor. Yani toplayacağınız veya çıkaracağınız kesirlerdeki, kesir çizgisinin altındaki sayılar aynı olmalıdır. 2/3 + 1/3 = 3/3 Paydalar eşitse, payları topluyorsunuz.

Kesirler nasıl toplanır 4 sınıf?

En önemli kural, kesirlerde toplama ya da çıkarma yaparken payda her zaman aynı kalır. Sadece paylar birbirleri ile toplanır ve sonuç yazılır.

Paydaları eşit olmayan kesirlerde toplama işlemi nasıl yapılır?

KONU 22: KESİRLERDE TOPLAMA VE ÇIKARMA

  1. Paydaları eşit olmayan kesirleri toplayabilmek için önce bu kesirlerin paydalarını eşitleriz. …
  2. Toplayacağımız kesirlerden birinin paydası diğerinin tam katı ise, paydaları eşitleyebilmek için paydası küçük olan kesri genişletiriz.

Rasyonel sayılarla toplama işlemi nasıl yapılır?

Rasyonel sayılarla toplama işlemi yapılabilmesi için işlemdeki rasyonel sayıların paydaları eşit olmalıdır. Aynı işaretli rasyonel sayılar toplanırken paydalar eşit değilse önce paydalar eşitlenir. Daha sonra payların mutlak değerleri toplanıp toplamın payı olarak, ortak payda ise toplamın paydası olarak yazılır.

Denk kesir nasıl elde edilir?

Kısaca bir bütünün aynı büyüklükteki kısmını gösteren kesirlere denk kesirler denir. Örneğin 1/2 ve 2/4 kesirleri denk kesirlerdir. Çünkü 2/4 kesri 1/2 kesrinin 2 ile genişletilmiş halidir ve her iki kesir de bir bütünün yarısını gösterir.

Kesirlerde sıralama nasıl yapılır?

Tam Sayılı Kesirleri Büyükten Küçüğe Sıralama Tam sayılı kesirleri sıralarken tam kısmı büyük olan kesir en büyüktür. Tam kısmı küçük olan kesirler en küçük kesirdir. Tam kısımları aynı olan kesirlerde ise kesir kısmına bakarak büyüklük küçüklük ilişkisine karar verilir.