Üstün Zekalılar hangi okula gider?

Üstün zekâlı ve yetenekli çocuklar; 6660 sayılı yasa, ilköğretimde sınıf atlatma, kaynaştırma ve bilim-sanat merkezinden, ortaöğretimde ise Özel TEV İnanç Türkeş Lisesi, Fen Lisesi, Sosyal Bilimler Lisesi ve Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi'nden yararlanmaktadırlar.

Üstün Zekalılar Okulu hangi illerde var?

İstanbul'da üstün zekalı çocuklara eğitim veren bir özel okul, Bursa, İzmir ve Ankara'da da kampüsler açacak. Doğa Okulları, yeni eğitim-öğretim döneminde Bursa Hamitler, İzmir Mavişehir 3 Bilim, Antalya Muratpaşa ve Ankara Çay Yolu kampüslerinde üstün zekalılar ilköğretim okulu açacak.

Tüzder hangi cemaatin?

Türkiye'deki üstün zekalılara odaklanmış başlıca cemaatin Süleymancılar olduğunu da belirteyim. Süleymancılar, özellikle Tüm Üstün Zekalılar Derneği (TÜZDER) ve Boğazhisar Eğitim Kurumları ile üstün zekalı çocuklara hitap ediyor.

Türkiyede kaç tane üstün zekalı var?

Dr. Kemal Tekden, Türkiye'de de ilkokul, ortaokul ve lise çağlarında tahminen 500-600 bin üstün zekalı, 5-10 bin de dahi çocuk olduğunu söyledi. Tekden, bu üstün zekalı çocukların keşfedilip değerlendirilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

Bir çocuğun üstün zekalı olduğunu nasıl anlarız?

Seslere karşı duyarlılığın yaşıtlarına göre daha gelişmiş olması. Ağrılara karşı fazla tepkili olması. 2 yaş ve sonrasında güçlü konsantrasyon yeteneğine sahip olması, uzun süreli dikkat yeteneği olması. Görüp gözlemledikleri, duyduklarını ve deneyimlerini asla unutmama, mükemmel bir hafıza performansı sergileme.

Üstün Zekalılar nasıl belli olur?

Genel olarak 130 ve üzeri bir IQ'nun üstün zeka gösterdiği kabul edilir. Okuma ve yazma becerileri erken gelişmiştir. İnsanlar yüksek bir IQ'ya sahip olduklarını söylediğinde, bu genellikle tanınan bir IQ testinin sonuçlarına dayanır. En yaygın kullanılanları Wechsler ve Stanford-Binet'tir.

Tüzdev kimin?

Kemal TEKDEN'in sağlık, eğitim ve sosyal alanlarda çalışmaları, dergi yazıları mevcut. Halen Bizim Eyvan Dergisinin sahipliğini yürütmekte ve Türkiye Üstün Zekâlı ve Dahi Çocukların Eğitimi Vakfı (TÜZDEV) Genel Başkanlığını yapmaktadır.