Istinaftan sonra ne olur?

İstinaf mahkemesi, istinaf incelemesi ile yeniden bir karar verir. … Temyiz incelemesi ile Yargıtay, istinaf mahkemesi kararını sadece hukuki yönden değerlendirerek onama veya bozma kararı verir. Yargıtay, istinaf mahkemesi tarafından verilen kararı bozduğunda, yeni bir karar verilmek üzere dava dosyasını geri gönderir.

Istinaftan bozma gelirse ne olur?

İstinaf mahkemesi ilk derece mahkemelerin verdiği kararı inceledikten sonra kararı bozma yetkisine sahiptir. … Bölge adliye mahkemesi tarafından kararın bozulması durumunda yeniden yargılama süreci başlar. Dosya hakkında doğru kararın verilmesi için Bölge adliye mahkemesi görev yapmaktadır.

Üst mahkeme ne demek?

Hukuk biliminde ise, verilen bir kararın, maddi ve hukuki açıdan yeniden incelenmesi demektir. Aslında üst mahkeme, istinafın yerini tutmaz. Çünkü temyiz mahkemesi de üst mahkemedir. Ama temyiz aşaması esasen ayrı olduğuna göre, istinaf yerine üst mahkeme denilmesi doğrudur.

Istinaftan döndü ne demek?

İstinaf; yerel mahkeme kararının usul veya esas bakımından hukuka aykırı olduğu düşüncesiyle başvurulan kanun yoludur. İstinaf yoluna başvurulduğunda kararın hukuka uygun olup olmadığı tekrar incelenerek uyuşmazlığa ilişkin yeni bir karar verilir.

Istinaf dilekçesinde neler yer alır?

İstinaf dilekçesinde belirtilen kararın tarih ve sayısı ile verildiği mahkemenin adı İtiraz edilen kararın başvurucuya tebliğinin yapıldığı tarih ve kararın özeti. Başvurunun sebepleri ile gerekçesi ve talep sonucu. Başvurucunun imzası, varsa yasal temsilcinin imzası

Istinaf mahkemesinden sonra nereye başvurulur?

İstinaf incelemesi neticesinde karar kesinleşmişse; kesinleşen istinaf mahkemesi kararına karşı son çare İstinaf Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvurulmasıdır.

Istinaf kararına direnebilir mi?

Direnme Kararı: BAM veya ilk derece mahkemesi kararda direnebilir. Direnme kararlarının temyiz incelemesi Hukuk Genel Kurulu tarafından yapılır ve bu karar kesindir.