Midye ve benzeri ürünleri yemekte bir sakınca yoktur.Sep 4, 2564 BE

Diyanete göre midye yemek haram mıdır?

"Maliki, Şafii ve Hanbeli alimleri ise Maide Suresi'nin 96. ayetindeki 'deniz avı' ifadesinin kapsamlı oluşunu ve Hazreti Peygamber'in 'Denizin suyu temiz, ölüsü helaldir. … Bunların dışında kalan midye, kalamar, ıstakoz, karides gibi deniz ürünlerinin yenmesi ise helaldir."

Midye kalamar yengeç haram mı?

Diyanet İşleri Başkanlığı deniz ürünleri ile ilgili fetva geldi. Diyanet, balık sınıfına girmeyen midye, kalamar, yengeç, ıstakoz, karides, kurbağa gibi deniz hayvanlarını yemenin haram olduğunu açıkladı.

Kuranı Kerimde midye yemek haram mı?

Burada belirtmek gerekir ki Kur'an-ı Kerim'de veya hadis kitaplarında midye yemenin yasak olması ile ilgili herhangi bir hüküm bulunmamaktadır. Aksine Kur'an-ı Kerim'de, herhangi bir cins ayrımı yapılmadan denizden çıkan hayvanların yenilebilir ve helal olduğu belirtilmektedir.

Şafii mezhebine göre midye yemek haram mı?

Şafii, Maliki ve Hanbelilere göre deniz ürünlerinin tümünün (midye gibi ürünler de dahil) tüketilmesi caizdir.

Midye yemek neden caiz değildir?

Bu konuda, Hanifi mezhebi; midyeyi haram olarak kabul etmektedir. Çünkü midye, balık suretinde değildir ve de o sınıfına girmez. Dolayısıyla balık suretinde olmayan bir deniz hayvanının etini yemek, caiz olmamaktadır. Suda yaşayan ve suda barınan hayvanlardan, her tür balığın eti ise yenilebilir.

Midye adet olur mu?

Midye Adet Görür mü ? Adet, memeli hayvanlarda döllenmeyen dişi hücresinin kanla birlikte vücuttan dışarı atılmasıdır. İnek, koyun, keçi vb. gibi etini tükettiğimiz hayvanlarda yani memelilerde adet görülür. Midye ise omurgasız bir canlıdır dolayısıyla adet görmesi gibi bir şey söz konusu değildir.

Midye karides yengeç haram mı?

Yayınlanan fetvada yengeç, ıstakoz, karides, kalamar, midye ve kurbağa gibi deniz ürünlerinin bazı mezheplere göre haram olduğu açıklandı. Fetvada, balık sınıfına girmeyen kabuklu deniz canlılarının Hanefi mezhebi için haram olduğu belirtildi.