Kanser ve organ naklinin yanı sıra çalışmaya olanak vermeyen genetik hastalıklar, MS, parkinson, alzheimer, demans, sara ve bazı psikiyatrik hastalıklar, kalp yetmezliği, sindirim sistemi kanamaları, astım, KOAH, uyku bozuklukları gibi hastalıklar için tedavi döneminde malûl aylığı bağlanabiliyor.Feb 11, 2019

MS hastası yüzde kaç rapor alır?

Öncelikle geçmiş olsun.İlaçla düzelmeyen anksiyete bozukluğu oranı % 40.MS ve diğer şikayetle ile birleşince % 50 nin üzerinde rapor alırsınız.

MS hastaları nelerden faydalanabilir?

Kart sayesinde MS hastaları; kamu ve özel sektörde engelli olarak çalışabilir, engelli aylığından, engelli bakım hizmetlerinden, özel eğitim hizmetlerinden yararlanabilir. Vergi indirimlerinden faydalanabilir. Hastalar tüm bunlara rağmen iş ve sosyal hayatta bazı zorluklar çekebilmekte.

MS hastası özürlü sayılır mı?

MS hastaları sağlık kurumu bulunan Devlet Hastanelerinden birinin başhekimliğine başvurarak vücut fonksiyonlarındaki kayba göre engellilik raporu alabilir ve bu raporda yer alan orana göre çeşitli haklardan faydalanabilir. Bu haklardan biri Engelli Kimlik Kartıdır.

MS hastaları hangi meslekleri yapamaz?

MS'li raporu varsa hangi meslekleri yapmamalı? Raporu olan MS hastalarının, özellikle çok fazla enerji gerektiren, uzun süre ayakta durulan veya uzun süre yürüme gerektiren meslekleri yapması uygun görülmemektedir.

MS hastası sigara içerse ne olur?

Sigaranın MS'in ilerleyici forma dönüşmesini hızlandırdığı ve özürlülüğü artırdığı birçok çalışmada gösterildiğinden hastalarımızın sigara içmemeleri de tedavinin etkinliği açısından oldukça önemlidir."

MS hastalığı memurluğa engel mi?

Sıcak ve nemli ortamlar ataklarımızı tetikliyor. MS hastaları devlette işe giremiyor.

MS kronik hastalık mı?

Merkezi sinir sistemi bu ataklardan kısmen iyileşebilir fakat düzelme genellikle yarım kalır. MS kronik ve ciddi bir hastalık olmakla beraber çoğu hasta uzun, başarılı ve kaliteli bir yaşam sürebilir.