Nisa suresi 59 ayet neyi vurgulamaktadır?

Bu ayet-i kerimede Allah (c.c), devlet idaresini elinde tutanlara itaat etmeyi emretmektedir. Yani Peygambere itaatten sonra en önemli itaat devlet yönetiminden, idaresinden olan kişiye ittat etmektir.

Ulul emre itaat hangi ayette geçiyor?

Resulüne ve sizden olan ulu'l emre itaat edin. Eğer Allah'a ve ahirete iman ediyorsanız hakkında ihtilafa düştüğünüz meseleyi Allah'a ve Resulüne arz ediniz. ' (Nisa, 59) Ayeti Kerime'de Allah'a ve Peygamberine itaat sınırsız ve istisnasız emredilirken ulu'l emre -idarecilereitaat için 'sizden' cümlesi kullanılır.

Kim Resulullaha itaat ederse Allah’a itaat etmiş olur?

Kim Resul'e itaat ederse Allah'a itaat eder (Nisâ suresi 80. ayet.) … Peygamber Efendimiz Allah'ın, insanları uyarmak için gönderdiği bir elçisidir. Bu nedenle O'nun bildirdiklerine itaat etmek, asi gelmemek her Müslüman'a farzdır.

Allah ve Resulüne itaat edin ne demek?

Allah'a ve Resulüne İtaat Etmek Allah'ın Emridir Sözlükte; baş eğmek, emredileni yerine getirmek ve söz dinlemek anlamlarına gelen itaat kelimesi, dini bir terim olarak; Allah'ın emirlerine uyup yasaklarından kaçınmak demektir.

İtaat nedir diyanet?

Sözlükte “boyun eğmek, birinin emir ve yasağına isteyerek uymak” anlamına gelen “itaat”; din ıstılahında; “Allah ve Peygamberin emir ve yasaklarına, isteyerek uymaya” denir. Yapılmasından dolayı sevap elde edilen her inanç, söz, fiil ve davranış itaattir.

Peygambere itaat ne demektir?

İtaat” kelime anlamı ile “boyun eğme, buyruğa uyma, söz dinleme” manasına gelir. Peygambere itaat de O'nun (s.a.v) gösterdiği ve emrettiği şekilde hareket etmektir. Nitekim Hz. Muhammed'in (s.a.v) “yapın” dediği her şey muhakkak bir ayete dayanır yani Allah'ın O'na verdiği emirlerden alıntıdır.

Ulul emre ne zaman itaat edilmez?

“Hiçbir mahlûka, Allah'ın emrine uymadığı takdirde itaat edilemez”, “Ancak mâruf (meşrû) olan emre itaat edilir”, “Allah'a itaatsizlik sayılan emre itaat edilmez” (Buhârî, “Ahkâm”, 4, “Megazî”, 59; Müslim, “İmâre”, 39) meâlindeki hadisler bu kaideyi açıkça ifade etmektedir.