Bazı apandisit hastalarında apandisit iltihabı ilerleyip delinme-patlama aşamasına doğru giderken karın içi örtü tabakası (omentum) ve çevre organlar apandisi sararak enfeksiyonu sınırlamaya çalışır. Sonuçta karın sağ alt tarafta bir sertlik ve kitle oluşturur. Buna plastron denir.

Plastrone apandisit neden olur?

Apandis organının şiddetli olarak iltihaplanması veya delinmesi (perforasyon) sonrasında vücut bu bölgeyi omentum adı verilen bağırsakları çevreleyen yağlı doku veya ince bağırsaklarla sararak ''plastron'' adı verilen sert bir kitle oluşturur. Bu kitle vücudun kendi kendine sorunu halletmeye çalışması nedeniyle oluşur.

Apandisit ameliyat olmadan geçer mi?

Bağırsakta tıkanma ve delinme yoksa; apandisit tedavisi antibiyotiklerle yapılabiliyor.

Apandisit sıcak mı soğuk mu?

Soğuk kış günlerinin vazgeçilmezi olan olan sıcak su torbası doğru kullanıldığı zaman faydalı oluyor. Ancak uzmanlar önemli bir noktaya dikkat çekiyor: "Ağrıyan her bölgeye sıcak uygulamayın, hayatınızdan olabilirsiniz! örneğin; sıcak, apandisiti patlatarak kişinin ölümüne bile neden olabilir."

Apandisit tehlikeli bir hastalık mıdır?

Apendiks bölümünde meydana gelen iltihaplanma sonucunda apandisit denilen rahatsızlık ortaya çıkar. Şiddetli ağrı ile kendini gösteren apandisit mutlaka tedavi edilmesi gereken ciddi bir enfeksiyondur. İltihaplanan bölgedeki apse kana karışırsa vücutta hayati tehlikeye yol açan tablo ile karşılaşılır.

Apandisit ne tetikler?

Meyve çekirdekleri, zararı olan parazitler ve dışkı atıklarının vücuttan atılmaması, Sindirim sisteminin enfeksiyon kapması sonucu apandis duvarındaki lenf dokusunun şişmesi, İltihaplı bağırsak rahatsızlıkları ve karın bölgesinin şiddetli darbe alması şeklinde durumlar apandis organının patlamasına neden olur.

Rovsing belirtisi nedir?

Rovsing sign (belirtisi); akut apandisitte saptanan bir bulgudur. Rebound hassasiyetin bir varyasyonudur. Testi uygulamak için nazikçe sol alt kadrana bastırılır sonra el hızlıca geri çekilir. Sağ alt kadranda ani bir ağrı oluşması pozitif Rovsing belirtisidir.

Apandisit ameliyat olmazsa ne olur?

Apandis delindikten sonra kirli enfekte içerik çevreye serbestçe yayılır. Çevrede cerahat birikir (periapandiküler apse) gelişir. Hasta kısa sürede ameliyata alınmazsa yaygın karın içi iltihap şeklinde ağır bir tablo gelişir.