Potasyumu yüksek olan hasta ne yemeli?

Diğer potasyum kaynakları

  • Kuru kayısı ve kuru üzüm.
  • Böğürtlen, incir, kivi, kavun, şeftali, portakal, greyfurt.
  • Havuç, patates, pancar gibi kök sebzeler.
  • Kabak, bezelye, brokoli, enginar, karnabahar.
  • Mercimek ve fasulye türleri.
  • Süt-yoğurt (yağsız veya az yağlı)
  • Kepekli tahıllar.

Potasyum vücuttan nasıl atılır?

Yemeklerle aldığımız potasyumun ihtiyaç fazlası böbrekler tarafından idrarla atılır. Böbrekler vücutta sodyumu tutmak için çok güç sarf ederler. Buna karşılık, potasyumu idrara bırakmakta o kadar eli sıkı değillerdir.

Potasyum yüksekliği neden olur?

Bununla birlikte addison hastalığı, akut veya kronik böbrek yetmezliği, çeşitli enfeksiyonlar, susuz kalma, şeker hastalığı, antibiyotik kullanımı, non steroid antienflamatuvar ilaçlar, heparin, insülin, kortizon gibi ilaçlar ve hastalıklar kandaki potasyumu yükseltmektedir.

Potasyum yuksek yiyecekler nelerdir?

Potasyumdan zengin besinlerin başında; ıspanak, maydanoz ve marul gibi yeşil yapraklı sebzeler gelmektedir. Bunun yanı sıra kurubaklagiller, kuruyemişler, kuru meyveler ve patates de yüksek miktarda potasyum içermektedir. Meyvelerden ise muz, erik, avokado potasyum yönünden zengindir.

Potasyum diyetinde ne yenir?

Potasyumdan zengin olan sebzeler (ıspanak, semizotu, asma yaprağı, tere, roka, kara lahana, enginar, kereviz, bakla, pazı ve kurutulmuş sebzeler) ve meyvelerden (kavun, kayısı, yeni dünya, kivi, nar, avokado, muz), patates, mantar, mısır, çikolata, kurtulmuş sebze ve meyvelerden uzak durmak gerekmektedir.

Potasyum değerini düşürmek için ne yapmalı?

Yüksek potasyumlu gıdalar yerine elma,yaban mersini, kiraz, kızılcık, greyfurt, ahududu, kuşkonmaz, lahana, salatalık, soğan, salatalık, yeşil bezelye, yeşil biber, tavuk, ton balığı, yumurta ve kaşar gibi potasyum oranı düşük gıdalar tüketin.

Potasyum takviyesi nasıl yapılır?

Havuç, tatlı patates ve kırmızıbiber gibi sebzeler içerisinde bol miktarda potasyum barındırabilirler. Izgara biftek, yanı sıra domates ve yeşil yapraklı sebzeler ile tüketildiğinde, yeterli miktarda potasyum almanızı sağlayabilir.