Tıbbi ve aromatik bitki nedir hangi amaçlarla kullanılır?

aromatik bitkiler Tıp alanında olduğu gibi, eczacılıkta, gıda sanayisinde, parfümeri ile kozmetik sanayisinde ve biyoyakıt olarak kullanılmaktadır. Bu bitkileri en çok çay olarak ve kozmetik alanında kullanmaktayız. Bu konuda yapılan çalışmalar tıbbi ve aromatik bitkilerin önemini vurgulamaktadır.

İlaç sanayiinde kullanılan bitkiler nelerdir?

Ülkemizde kültüre alınanlar;

  • Haşhaş, kimyon, safran çok eskiden beri kültürü yapılan bitkilerdir.
  • Anason, rezene, kişniş, nane, fesleğen, çörekotu, çemen, kırmızı biber, yağ gülü, çay, kudret narı ve şerbetçi otu,
  • Biberiye, ekinezya, kebere, kekik, lavanta, papatya,

Tıbbi aromatik bitkiler nelerdir?

Alıç, Anason, Atkestanesi, Biberiye, Çörek otu, Çuha çiçeği, Defne, Devedikeni, Ekinezya, Fesleğen, Gül, Hunnap, Ihlamur, Isırgan otu, İğde, Karadut, Karahindiba, Kuşburnu, Lavanta, Limon, Limon otu, Mersin, Menekşe kökü, Misk adaçayı, Nane, Ökse otu, Pelin otu, Safran, Sumak, Tarçın, Zambak ve Zencefildir.

Aromatik bitkiler nerelerde kullanılır?

Bu bitkilerin tüketim alanı çok geniştir. En önemli kullanım alanı ise ilaç, parfüm, kozmetik, diş macunu, sabun şeker sanayi olup ayrıca baharat olarak tüketilmektedir.

Tıbbi ve Aromatik Bitkiler okuyan ne olur?

Tıbbi ve aromatik bitkilerden elde edilen etkin maddelerin saklanması ve korunması işlemlerini gerçekleştirebilme. … Tıbbi ve Aromatik Bitkiler programından mezun olan öğrenciler, Tarım Bakanlığı, ilaç fabrikaları, eczaneler, kozmetik sanayisi v.b. gibi işletmelerde istihdam edilebilmektedirler.

Tıbbi Aromatik bitkiler neden kültüre alınmalı?

Kültürü yapılan türlerde kalite kontrolü daha kolaydır. 7. Nadir ve nesli tehlike altında olan bitkilerin kaybolması önlenir. 8. Bazı bitkilerde yıkama temizleme vs işlemlerin yapılması kültürü yapılanlarda daha kolay olur. Bitkinin doğadaki potansiyeli az kullanımı fazla ise mutlaka kültüre alınması gerekir.

Bitkisel ilaçların oluşumunda kullanılan kısımlar nelerdir?

Bunların en önemlileri alkaloidler ve glikozitlerdir. Bitkilerde ayrıca enzimler, selüloz, reçine, yağ, esans ve tanen gibi değişik yapıda maddeler bulunmaktadır. Hayvanlar da ilaç üretiminde aktif rol oynamaktadır.