Sinir sıkışmaları içinde en sık görüleni “Karpal Tünel Sendromu” olarak bilinir ve el bileğiyle birlikte el parmaklarını etkiler. Elin ilk dört parmağına giden median sinirin el bileği hizasında sıkışmasıyla ortaya çıkan bu rahatsızlık, meslek gereği ellerini çok kullananlarda ve ev hanımlarında sık görülür.

Sinir sıkışması olduğunu nasıl anlarız?

Sinir Sıkışması Olduğunu Nasıl Anlarız? Şayet karıncalanma hissi, duyu kaybı, ağrı, kaslarda güçsüzlük, el ve ayaklarda hareket güçlüğü ve iğne batıyormuş hissi varsa sinir sıkışmasının varlığından söz edilebilir. Bu durumda vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

Elde sinir sıkışması belirtileri nelerdir?

Sıkça görülen ellerde ve ayaklarda oluşan sinir sıkışması da kişinin hareket etme özgürlüğünü kısıtlamaktadır. Ağrı, duyu kaybı, karıncalanma hissi, el ve ayaklarda hareket güçlüğü, kaslarda güçsüzlük, iğne batması hissi sinir sıkışmasının belirtileri arasında yer almaktadır.

El bileğinde sinir sıkışması neden olur?

El bileğinde ödem veya diğer nedenlerle kanal üzerindeki baskının artması halinde ise karpal tünel sendromu ortaya çıkararak elde sinir sıkışması durumu meydana gelebilir. En sık görülen ikinci sinir sıkışması olan kubital tünel sendromunda ise sinirin sıkıştığı bölge dirsek çevresidir.

Elde sinir sıkışması için ne yapılır?

Sinir sıkışması tedavisi yapılırken hastanın durumuna ve sıkışmanın görüldüğü bölgeye göre tedavi uygulanır. Ağır olmayan durumlarda atel, bant kullanımı ya da sinir sıkışması yaşanan bölgenin dinlendirilmesine bağlı işlemler yapılmaktadır. Sonrasında ise fizik tedavi ile süreç devam ettirilir.

Sinir sıkışması ağrısı nasıl olur?

Sinir sıkışması bir sinirin çevresindeki kemik, kıkırdak, kas veya tendon gibi dokular tarafından oluşturulan basınç nedeniyle meydana gelen durumdur. Bu baskı etkisi sonucunda sinir fonksiyonları olumsuz yönde etkilenir ve ağrı, karıncalanma, uyuşma ya da güçsüzlük gibi belirtiler meydana gelebilir.

Sinir hasarı iyileşir mı?

Bir süre sonra iyileşme süreci başlar. Eğer koruyucu kılıfta hasarlanma yoksa veya kılıf tamiri yapılmış ise liflerin büyümesi boş tüpler içinden devem ederek motor veya duysal sinirlerin ileti uç noktalarına(reseptör) kadar iyileşme sağlanır. Sinir vücudun en yavaş iyileşen dokusudur.

Elde sinir sıkışması tedavi edilmezse ne olur?

Sinir sıkışması tedavi ertelenirse felç riski artıyor Geçiştirilen ve önemsenmeyen sinir sıkışmalarına doğru zamanda müdahale edilmezse kas atrofisi gelişir. Kas atrofisi gelişmesi durumunda; sinir o bölgedeki çalışmasını artık minimalize etmiş, dolayısıyla uyarı gelmediği için de kas erimesi başlamıştır.