Kır yerleşmeleri, tarımsal faaliyetlerin; bitkisel ürün yetiştiriciliği ve hayvancılık faaliyetlerinin birlikte yapıldığı ya da ön plana çıktığı yerleşmelerdir. Kırsal yerleşmelerin bazılarında yerleşik (sedanter) hayat tarzı (köy ve mezra gibi), bazılarında konar – göçerlik gibi geçici tarz görülür.

Sürekli yerleşmeler ne demek?

1-Sürekli Yerleşmeler: Nüfusu 10. 000'in üzerinde olan, kaymakam veya vali tarafından yönetilen, iş bölümünün belirgin, tüketici nüfusun fazla, ekonomik faaliyetin endüstri, ticaret, turizm vb. olduğu yerleşim merkezleridir.

Sürekli olan köy altı yerleşmeleri nelerdir?

Köy altı yerleşim alanları sürekli ve süreksiz olarak ayrılmaktadır. Sürekli olarak köy altı yerleşim yerleri insanların alan değiştirmedikleri yerlerdir. Süreksiz olarak ise insanların mevsimlere göre hareket ettiği yerleşim yerleridir….Sürekli olan köy altı yerleşim yerleri şu şekildedir:

  • Mahalle.
  • Mezra.
  • Çiftlik.
  • Divan.

Oct 17, 2021

Kırsal yerleşim ne demek?

Kırsal alan ya da taşra, demografik olarak nüfus yoğunluğunun düşük olduğu yerleşim birimlerinin görüldüğü, üretimin endüstriyel nitelikten daha çok tarım ve hayvancılığa dayandığı coğrafi ve beşeri açıdan sınıflandırılmış yer ya da bölgedir.

Pey nedir coğrafya?

 Ġslâhiye ve Hassa leçesinde, genellikle leçe taĢından (bazalt) yapılmıĢ, 1,5-2 metre yüksekliğinde taĢ duvarlar halindeki üstü açık evler PEY veya PAĞ (Peg) olarak adlandırılıyor.

Mezra yerleşmesi nedir?

Mezra, köyden küçük, yönetim olarak köy muhtarlığına bağlı, sürekli kırsal yerleşmelerdir. Bir mezra, genelde tarımla uğraşan bir grup evdir. Batıda da bir değirmenin çevresindeki küçük bir ev kümesi için kullanılan bir tabirdir.

Oba yerleşmesi nedir?

OBA : Hayvancılık amaçlı bir kaç çadırdan oluşan yerleşmelerdir. Geçicidir. Toroslarda ve Kuzey Anadolu Dağlarında yaygındır.

Köy altı yerleşim birimleri nedir?

Köyden daha küçük olan yerleşim birimleri (köy altı yerleşmeleri) : Çiftlik, mezra, kom, divan, yayla, oba gibi adlarla adlandırılır.