Bazalt, dolomit gibi kayaların eritilerek püskürtüldükten sonra, bakalit ile karıştırılması ve birtakım özel işlemlerden geçirilmesi sonucu elde edilen mineral yün çeşidine taşyünü denmektedir. Bir diğer adı ile kayayünü ya da rockwool olarak bilinmektedir.

Taş yünü uygulaması nasil yapilir?

Taşyünü levhaları döşenirken yapıştırma harcının, levhalar arasındaki boşluklara sızmamasına dikkat edilmelidir. Taşyünü levhaları, yatay şekilde subasman profili üzerine aşağıdan yukarıya doğru yerleştirilmeli ve yüzeydeki seviye değişikliklerinin önüne geçmek amacıyla mastar aracılığıyla levhalar gönyeye alınmalıdır.

Taşyünü ne ile yapılıyor?

Taşyünü; diğer ismi ile kayayünü, volkanik kayaçlarda elde edilen bir yalıtım malzemesidir. Volkanik kayaçların 1600 derece ve üstünde ısıya maruz kalıp eritilmesiyle elyaf haline getirilmesinden elde edilmektedir.

Cam yünü nasıl yapılır?

CAM YÜNÜ

  1. Silis kumunun 1200°C – 1250°C'de ergitilerek elyaf haline getirilmesi sonucu elde edilmektedir. …
  2. Cam yünü, 0,040 /mK ısı iletim katsayısı ile ısı yalıtımı, ve -50 / +250°C aralığındaki sıcaklık dayanımıyla da yangın güvenliği sağlamaktadır.

Taş yünü levha nasıl uygulanır?

Taşyünü levhası, yatay bir şekilde profil üzerine yerleştirilmelidir. Aşağıdan yukarıya doğru yerleştirilmesi gerekir. Yüzeyde olan seviye değişikliklerinin önlenmesi için mastar yardımı ile birlikte levhaların gönyeye alınması gerekir. Uygulanan sıvıların kurumasından sonra dekoratif kaplama yerine yerleştirilebilir.

Taşyünü su alırsa ne olur?

Taşyünü su alırsa ve ıslanırsa ısı iletkenlik özellği artar. Isı yalıtım malzemelerinin düşük ısı iletim özelliği göstermesi istenir. Suya maruz kalan malzemenin özelliği bozulmaya başlar ve iletkenliği artar.

Taşyünü suya dayanıklı mı?

Su İticiliği Taşyünü , suya ve ya yağmura maruz kaldığında ıslakmış gibi görünmektedir. Gerçekte su yüzeyde kalır, çünkü taş yünü elyafları su iticidir. Taş yünü elyaflarının emprenye işlemi yalnızca yüzeyde değil, ürünün baştan aşağı her yerinde bulunmakta ve bu sayede su, ürünlerin iç katmanlarına ilerleyememektedir.

Taş yünü hammaddesi nedir?

ÖZPOR Taşyünü'nün ham maddesi inorganik bazalt kayası olduğu için, TS EN 13501-1'e göre A sınıfı yanmaz malzemedir. Taşyünü tutuşmaz ve yanmaz. Erime derecesi 1000°C 'dir.