“tek” bir varlığı karşılayan isimlere tekil isim denir. Örnekler: ev, taş, kir, insan, çiçek, bardak, toka, çocuk, oyuncak, keçi, kalem, bardak, kuş, kitap…

Tekil isim nelerdir?

Tekil İsim

  • Bir isim, eğer yalnızca bir varlığı, nesneyi, kişiyi, eşyayı veya kavramı karşılıyorsa, ayrıca “-lar/-ler” çokluk ekini almamışsa bu kelime tekil isim olarak adlandırılır. …
  • Örnek: kalem, insan, bulut, çiçek, başarı, dostluk, kapı, ödev…

Çoğul isim nedir örnek?

Çoğul isim:Yapısında, anlamında birden çok varlığı barındıran, çokluk eki almış isimlerdir. Cins isimlerinin çoğulu yapılır. onlar, evler, fikirler, merkezler, dünyalar, kuşlar, böcekler, kelebekler, arılar…

Tekil çoğul ve topluluk isimleri nedir?

Biçimce tekil, anlamca çoğul isimlerdir. Yani “-ler, -lar” çoğul eki almadığı halde anlam olarak birden fazla varlığı ifade eden isimlertopluluk” isimleridir. Topluluk isimleri bir nevi parçaların birleşmesinden oluşan “bütün”ü ifade eder.

Tekil isim nedir kısaca?

Bir varlığın sadece bir tane olduğunu bildiren kelimelere tekil ad denir. Çoğul isimler -ler ya da -lar eki alırken, tekil isimler ek almazlar.

Soyut isim nedir ve örnekler?

Duman, toprak, rüzgar, hava, göl, ışık, ev, kalem, sarı, soğuk, yağmur, gürültü, karanlık, çiçek, acı, armut, taş, sinir (organ) vs. Beş duyu organından biriyle algılayamadığımız, var olduklarını hislerimizle ve düşünce yoluyla bildiğimiz kavramları karşılayan isimlere “soyutisim denir.

Çoğul eki nedir örnekler?

Çoğul ekleri ya da çokluk ekleri, tekil isimlerin sonuna gelerek çokluk anlamı katan ekler. Türkçedeki çoğul ekleri -lar ve -ler'dir: elmalar, kalemler, çocuklar, güzellikler.

Çoğul ad nasıl yazılır?

İsim “-ler, -lar” eklerinden birini almak zorundadır. Çoğul isimler, birden çok varlığa verilen isimlerdir. Çoğul isimler, aynı türden olan varlıklardan en az ikisini veya daha fazlasını tanıtan isimlerdir. Yani isimlere gelip çoğul anlamı bildiren ektir. İsimlere -lar, -ler ekleri getirilerek yapılır.