Tekstürize, düz ve kıvrımsız olan yapay filament ipliklerini doğal liflere benzetebilmek amacıyla kalıcı bir kıvrımlılık kazandırma işlemidir ve iplik yapısına kalıcı özellikler kazandırılır.

Tekstilde Tekstüre ne demek?

Sıkı ve paralel bir biçimde düzenlenmiş kesiksiz sentetik filamentlerin doğal lif görünüm ve tutumuna benzetilebilmesi için çeşitli kimyasal, mekanik veya ısıl işlemlerin uygulanması ile daha açık ve hacimli bir yapıya dönüştürülmesi işlemine tekstüre denir.

Polyester Tekstüre iplik nedir?

Ön oryantasyonu tamamlanmış ipliğe belli işlemlerden sonra yalancı büküm verilerek elde edilmiş, krimp kazanmış, hacimli ve/veya elastik özelliğe sahip, doğal life benzetilmiş filament ipliktir. Eriyikten boyalı olarak renkli seçenekleri de mevcuttur.

Dty ne demek?

DTY iplik, Draw Texture Yarn (DTY): Tekstürize işleminden sonra yalancı büküm verilerek elde edilmiş, S ve/veya Z olarak büküm verilmiş ve elastik özelliğe sahip ipliktir.

Filament Tekstüre iplikler nedir?

Tekstüre işlemi filamente kıvrım, ilmek, helisel yapı ve kıvırcıklık kazandırma işlemidir. Bu türden değişikliklerin fiziksel şekilleri (bir kaç örnek Şekil 3'de görülmektedir)bu ipliklerden yapılan kumaşların davranış ve tuşelerini etkiler.

Tekstüre nasıl yapılır?

Basınçlı hava yardımı ile sentetik ipliği oluşturan filament ipliklerin karıştırılarak tekstüre edilmesi işlemidir ve ısı etkisi olmadan yüksek basınçta soğuk havanın püskürtülmesi ile tekstüre iplikler elde edilir. Mekanik yöntemde iplikler çekim silindirlerine sıkışmış durumda hava jetine sevk edilir.

Yalancı büküm nedir?

Yalancı büküm tekstüre: Kısmi çekim almış ipliğin (POY), önce bir yöne, sonra diğer yöne tur verilerek, ısıl ve mekanik işlemlerin katkısıyla, yüksek hacimli, esnek bir yapı kazandırıldığı tekstüre yöntemidir.

Texture iplik ne demek?

Tekstüre iplikler, elastikiyet, hacim, nem alma, örtme kabiliyeti gibi fiziki özellikleri yükseltilmiş; termoplastik özellikleri çeşitli mekanik etkilerle kalıcı ve belirli olarak değişikliğe uğratılmış ipliklerdir.