Diyanet'in fetvasına göre, kardeş, teyze, dayı, amca, hala ve onların çocukları, gelin, damat, kayınpeder ve kayınvalide gibi akrabalar zengin değillerse kendilerine zekât, fitre ve fidye verilebilir.Apr 12, 2021

Akrabalardan kimlere zekât verilir?

Fakir olan kardeşe zekât verilebilir. Kardeş çocuğu, amca, dayı, hala ve bunların çocukları da böyledir (Merğînânî, el-Hidâye, II, 224; İbnü'l-Hümâm, Feth, II, 275; İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, III, 172, 293). Hatta zekât verirken yoksul akrabalara öncelik verilmesi daha sevaptır.

Kadın fakir olan kocasına zekât verebilir mi?

Fetvada, şu ifadelere yer verildi. “Malı nisap miktarına ulaşan kişi, zekâtını Kur'an-ı Kerim'de zikredilen sekiz sınıftan mevcut olanlara vermelidir. … Dolayısıyla koca, nafakasını karşılamakla yükümlü olduğu eşine zekât veremez. Bunun aksine kadın, eğer kocası gerçekten de fakirse kendisine zekât verebilir.

Evi olan fakire zekât verilir mi?

1- Zengin olana, yani kurban nisabına malik olana zekât verilmez. Ana babaya, dedeye, büyükanneye, evlada, toruna, hanıma ve kâfire verilmez. Fakir olmak şartıyla geline, kardeş, hala, amca, dayı, teyze gibi akrabaya, damada, kayınvalideye, kayınpedere, kayınbiradere, üvey çocuğa verilir.

Dede ve nineye zekât verilir mi?

Zekât için de aynı kural geçerlidir. Bu sebeple bir kimse zekâtını, fıtır sadakasını ve fidyesini kendi usûl ve fürûuna veremez. (Usûl, bir kimsenin anası, babası, dede ve nineleri; fürûu ise; çocukları, torunları ve onların çocuklarıdır.) Ayrıca eşler de birbirlerine zekât, fitre ve fidye veremez.

Malın zekatı kimlere verilir?

Zekâtın verileceği kimseler Kur'an-ı Kerim'de belirtilmiştir. Bunlar; fakirler, miskinler, zekât toplamakla görevlendirilen memurlar, müellefe-i kulûb adı verilen kalpleri İslam'a ısındırılmak istenen kimseler, esaretten kurtulacaklar, borçlular, Allah yolunda cihad edenler ve yolda kalmış olanlardır.

Aile içinde zekât kimlere verilir?

Ayrıca zekât verilecek kişi, bu şartları taşısa bile zekât mükellefleri; 1) ana, baba, büyük ana ve büyük babalarına, 2) oğul, oğlun çocukları, kız, kızın çocukları ve bunlardan doğan çocuklarına, 3) Müslüman olmayanlara, 4) karı-koca birbirlerine zekât veremez.

Eşimize zekât verilir mi?

Zekat veremeyeceğimiz yakınlarımız arasında; annemiz, babamız, karımız veya kocamız yani eşimiz, kız çocuğumuz, erkek çocuğumuz, kız çocuğumuzdan dünyaya gelen erkek ya da kız torunumuz, erkek çocuğumuzdan dünyaya gelen kız ya da erkek torunumuz, dedelerimiz ve ninelerimiz yer alır.