Vicdani ret yasal mı?

Türkiye'de vicdani ret, kanunlarda hak olarak tanınmadığı ve vicdani retçilerle ilgili özel bir düzenleme yapılmadığı için vicdani retçiler, diğer tüm askerlik çağına gelmiş erkek Türk vatandaşları ile aynı şekilde muamele görürler.

Vicdani ret hakkı nedir?

Vicdani ret, bir bireyin politik görüşleri, ahlaki değerleri veya dinsel inançları doğrultusunda zorunlu askerliği reddetmesidir. Vicdani retçiler kendilerini antimilitarist ya da pasifist olarak tanımlayabilmektedirler.

Vicdani ret nasıl yapılır?

Öncelikle Milli Savunma Bakanlığı, Askeralma Daire Başkanlığına ya da bağlı bulunduğunuz Askerlik Şubesi'ne dilekçe verin. (Dilekçe örneği için bakınız:davuterkan.av.tr/vicdaniret-dilekcesi/ ) BİMER'e internet sayfası üzerinden başvuru yapın, kısa sürede mail ya da mektupla olumsuz bir cevap alacaksınız.

Vicdani ret Derneği ne zaman kuruldu?

(15.05.2021) Vicdani Ret Derneği, 15 Mayıs 2013 yılında İstanbul'da kuruldu.

Çürük raporu almak için ne yapmalıyım?

Aile Sağlık Merkezi doktorlarının yapacağı kontroller sonrası psikolojik ve bedensel anlamda sağlık problemi olan vatandaşları askeri hastanelere yönlendirerek detaylı araştırılması istenir. Askeri hastanede yapılan kontroller sonucu doktor heyetinin aldığı kararla "Askerliğe elverişli değildir" çürük raporu verilir.

Türkiye askerlik zorunlu mu?

Türkiye. Türkiye'de zorunlu askerlik mevcuttur. Türkiye Cumhuriyeti uyruğundaki her erkek 20 yaşına geldiğinde ilk askerlik yoklamasını yaptırır. Günümüzde askerlik süresi 6 aydır.

Askerlikten muaf olmak için ne yapılmalı?

Kişilerde büyük ve özel bazı hastalıkların görülmesi nedeniyle, askerden muaf olabilir. Askerden muaf olma durumu, askeri görevini yerine getiremeyecek kişiler içindir. Sağlık sorunları nedeniyle, askerliğe elverişli olmayanlar askerlikten muaf tutulur.