Yalan söylemenin dinimizdeki yeri nedir?

Bir hadiste de şöyle denilmektedir: "Yalandan sakının, çünkü yalanla günah yan yanadır ve ikisi de insanı cehenneme götürür" (Müsned, I, 3, 5, 7, 8; Müslim, "Birr", 103-105; İbn Mâce, "Muḳaddime", 4, 5). … "Sizi yalan söylemekten menederim; çünkü yalan söylemek günaha, günah da cehenneme götürür.

Yalan söylemek neden günah?

Yalan yere şahitlik etmek.. … Dinimizce 'Münafıklık alameti' olarak görülen yalan söyleme durumu ve yalancı şahitlik ahirette Allah'ın azabına neden olabilecek en büyük günahlardan biridir.

Kaç yerde yalan söylemek caizdir?

Mamafih, bugün geniş halk kitleleri onun (sav) müminlere üç yerde/durumda (savaş, küsleri barıştırma ve eşler arası iletişim) sınırsız yalan söyle- me hakkı tanıdığını düşünmekte ve bunu rahatlıkla uygulayabilmektedir.

Yalan söylemek haram mı günah mı?

Cihan, İslam dininin yalanı kesinlikle yasakladığının altını çizerek "Yalan, felaket demektir. Gerçek bir Müslüman sanal ortamda da asla yalan söylemez. Yalan, her yerde yalandır ve haramdır. Kişi sanal ortamda yalan söyleyerek günaha girer.

Yalan söylemenin cezası nedir?

5237 sayılı TCK'nun “Adliyeye karşı suçlar” bölümünde düzenlenen “Yalan tanıklık” başlıklı 272. maddesi; … (2) Mahkeme huzurunda ya da yemin ettirerek tanık dinlemeye kanunen yetkili kişi veya kurul önünde gerçeğe aykırı olarak tanıklık yapan kimseye bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası verilir.

Yalan konuşan insana ne denir?

Patolojik yalan, yalan söyleme alışkanlığıdır. Psikiyatride mitomani olarak tanımlanır. Hastalığa sahip kişilere mitoman denir.

Yalan söylemek hangi hastalığın belirtisidir?

Mitomani, yalan söyleme hastalığı olarak bilinir. Bu hastalığa yakalanmış kişilere mitoman adı verilir. Yalan söyleme hastalığı, kişinin dikkat çekmek ve toplumda odak noktası haline gelmek için söylediği yalanlarla başlar.