Gelişim dönemi boyunca, çiftçiler toprak kuruduğu andan itibaren salma veya yağmurlama sistemleri ile sulama yaparlar. Genellikle son sulama hasattan 3-10 gün önce gerçekleşir. Yonca, uzun köklü bir bitkidir ve bu nedenle sık sık sulama uygulamaları yapılmadan da uzun süre dayanabilir.24 Jul 2019

Yonca kaç günde bir sulanır?

Nisan,Mayıs ve Eylül aylarında 15 gün arayla, Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında ise 10 günde bir sulanmalıdır. Her sulamada toprağın 0-120 cm si tarla kapasitesine getirilecek şekilde su verilmelidir. Yonca sulamasında dikkat edilecek önemli bir husus her biçimden sonra mutlaka sulanmalıdır.

Yonca verimi nasıl artırılır?

Yağmurlama sulama süresine dikkat ederek toprakta katman oluşmasına engel olmak tohumların çimlenmesinde önemli rol oynuyor. Çimlendirme sulamasının ardından toprak altı damla sulamaya geçmek yoncada daha hızlı gelişim sağlıyor. Toprak altı damla sulama ile ürün gelişimi homojenleşerek biçim verimi artıyor.

Yonca kaç yıl yaşar?

Yonca çok yıllık otsu bir bitkidir. Boyu 50–80 santimetredir. Derin bir kök sistemi vardır.

Yonca ya hangi gübre atılır?

Yonca gübrelemesi; toprak işlemesi esnasında dekar başına 13 veya 14 kg. fosfor verilmesi gerekmektedir. Ekim de dekara 2 veya 3 kg. azot ve 15 veya 20 kg. potasyum verilmektedir. Yoncaya ekim ile beraber dekara 2-5 kg azot ve 10-15 kg/da fosfor uygulaması yeterli olmaktadır.

Fazla su yoncaya zarar verir mi?

Yonca, uzun köklü bir bitkidir ve bu nedenle sık sık sulama uygulamaları yapılmadan da uzun süre dayanabilir. Fakat, yaz aylarından sonra, toplam 45 günlük kuraklık döneminde sulama yapılmazsa, çoğu yonca bitkisi zarar görecek ve yok olacaktır.

Yonca tohumu kaç günde çıkar?

Tohumlar 16-18 oC'de yaklaşık 7 günde çimlenir. Ekim Miktarı ve Ekim Derinliği: Öncelikle seçilen tohum sertifikalı ve küskütsüz olmalıdır. Ot üretimi için atılacak tohum miktarı dekara ( 1000 m2) 1,5 – 2,5 Kg , ekim derinliği yaklaşık 1 – 1,5 cm olmalıdır.

1 dönüm tarladan kaç kilo yonca çıkar?

Bu nedenle yonca, ekim nöbetinde en az 3 yıl kalmalıdır. Ot verimi, toprağın verimine, gübrelemeye, sulamaya göre değişir. Her biçimden dekara ortalama 1 – 3 ton yeşil ot alınabilir. Bunun kuru ot karşılığı 300 – 800 kg'dır.