Türkiyede ZIKA virüsü var mı?

Zika virusu hastalığı, fetal anomalilere; yetişkinlerde ise nadir de olsa nörolojik komplikasyonlara neden olur. Türkiye'den bildirilmiş olgu bulunmamaktadır. Bununla birlikte, virusun yayılımından sorumlu Aedes cinsi sivrisinekler Türkiye'de de bulunmaktadır.

Zika hastalığı kimler için tehlikeli?

Zika virüsü daha çok riskli bölgelere sık seyahat edenler ve hamileleri tehdit etmektedir. Özellikle hamilelerde, virüsün anne karnındaki bebeğe bulaşabileceği ve bunun bebekte doğum anomalilerine neden olduğu kanıtlanmıştır.

ZIKA virüsü öldürür mü?

Virüs tek başına ölümcül değil. Ancak başka rahatsızlıkları olanlarda hayati risk yaratabiliyor. Zika virüsü en çok Güney Amerika ülkelerinde görülüyor.

ZIKA virüsü nerelerde var?

Hastalık Nerelerde Görülmektedir? Hastalık Tropikal Afrika, Güneydoğu Asya, Pasifik Adaları, Orta ve Güney Amerika'da görülmektedir. Ülkemizde yerli Zika Virüs Hastalığı vakası bulunmamaktadır. Nadiren yurt dışı kaynaklı vakalar görülmektedir.

ZIKA virüs hastalığı nedir?

Flavivirus grubundan bir RNA Virüsü olan Zika virüsünün neden olduğu ve insanlara sivrisinek ısırması ile bulaşan bir hastalıktır. İlk olarak Uganda'da 1947'de Zika Ormanı'nda bir Rhesus maymununda keşfedilmiştir. İnsanlarda ilk olarak 1954'de Nijerya'da bulunmuştur.

Batı Nil virüsü belirtileri nelerdir?

BATI NİL VİRÜSÜ BELİRTİLERİ NELERDİR? Hastalığın kuluçka süresi 3-14 gündür. Virüsün bulaştığı kişilerin yaklaşık %80'inde herhangi bir belirti görülmez. Hastaların yaklaşık %20'sinde ateş, baş ağrısı, kas ağrısı, halsizlik, iştahsızlık, lenf bezlerinde şişlik, bulantı-kusma, ciltte döküntü görülür.

ZIKA virusu nedir belirtileri?

En sık görülen belirtiler; aniden başlayan ateş, döküntü, eklem ağrıları, gözlerde kızarıklıktır. Eklemlerde, özellikle el ve ayaklardaki küçük eklemlerde şişmeler olabilir. Diğer belirtiler: kas ağrısı, baş ağrısı, gözlerin arkasında ağrı ve kusma olabilir.