Boyutları 1 cm ila 15 cm aralığında olan çikolata kistleri, şiddetli sancılara, yumurtalıklarda, tüplerde veya rahimde yapışıklığa neden olabilir. Bu kistlerin varlığı, hamile kalmayı zorlaştırabilir ya da tersi senaryoda var olan kistlerin alınmasının ardından hastalar, hamile kalabilir.

Çikolata kisti gebeliğe engel olur mu?

sorusunun cevabı evet çikolata kisti gebeliği engellemektedir. Avrupa üreme derneği ve birçok ulusal sağlık otoritesi 4 cm in üstünde büyüklükteki kistlerin, laparoskopik olarak kist kapsülü ile birlikte çıkarılmasının doğal gebelik şansını artırdığını bildirmiştir.

Çikolata kisti ameliyatı yumurtalıklara zarar verir mi?

Endometriozis (çikolata kisti), yumurtalıklarda yerleşirse yumurtaların kalitesini ve ayrıca fallop tüplerinin işleyişini olumsuz yönde etkiler ve karın boşluğunun iç kısmında yapışıklığa neden olur. Bu hastalık, belirtiler hafife alındığı için kısırlık ortaya çıkana kadar genellikle fark edilmez.

Çikolata kisti olan normal doğum yapabilir mi?

Gebeliğin baskılayıcı etkisi geçicidir. Bununla birlikte çikolata kisti olan kadınların erken doğum yapma, sezaryen olma, düşük doğum ağırlıklı bebek doğurma ve düşük yapma olasılığı sağlıklı bireylere göre daha da artmaktadır.

Çikolata kisti kaç cm tehlikelidir?

Çikolata Kist (Endometrioma) Ameliyatı Herhangi bir şikayeti olmayan ve muayene sırasında tesadüfen çikolata kisti saptanan hastaları bir süre takip etmek en doğru yaklaşımdır. Ca125 değerinin yüksek olması veya kist büyüklüğünün 5 cm'nin üzerinde olması durumlarında ameliyat düşünülebilir.

Kist varken hamile kalan var mı?

Genel olarak yumurtalık kisti kadınlar için olumsuz bir durum teşkil etmezler. Bu durum anne adayları için de geçerlidir. Kistler kronik haldeyken, anne adayında hali hazırda bir kist varken hamile kalmak olağandır. Fakat nadiren görülebilen çikolata kistleri, hamileliğe engel teşkil edebilecek özelliklere sahiptir.

Endometriozis olan hamile kalabilir mi?

Endometriozis hastalığının gebeliğe engel olduğu söylenebilir. Fakat endometriozis hastası olmayan kadının gebe kalma olasılığının yarısı kadar bir risk taşımaktadır. Yani endometriozis hastası kadınlar gebe kalamaz denemez. Her ay içinde hasta olmayanlara göre gebe kalma şansı yarı yarıya azalır.

Çikolata kisti tedavi edilmezse ne olur?

Eğer tedavi edilmez ise yarattığı olumsuz etki ilerleyerek, geri dönüşü olmayan kısırlık sorununu gündeme getirmektedir. Ayrıca yayılma eğilimi halinde, yumurtalıklara da zarar verebilir. Bu durumda tüp bebek tedavisi için bile gerçekleştirilemeyecek bir sorundur.