Özel eğitim Nedir akademik?

Özel eğitim; özel eğitime gereksinim duyan bireylerin gelişmelerine yardım etmek, eğitim ihtiyaçlarını karşılamak, yetersizlikleri engele dönüştürmeyi önlemek, bağımsız ve üretici bireyler yetiştirmek amacı ile özel yetiştirilmiş personel, engel gruplarına özel hazırlanmış eğitim programları ve yöntemleri ile uygun …

Özel eğitim kavramı nedir?

Özel Eğitim; Özel eğitime ihtiyacı olan bireylerin eğitim ihtiyaçlarını karşılamak için özel olarak yetiştirilmiş personel, geliştirilmiş eğitim programları ve yöntemleri ile onların özür ve özelliklerine uygun ortamlarda sürdürülen eğitime "özel eğitim" denir.

Özel eğitim konuları nelerdir?

Özel Eğitime İhtiyacı Olan Bireyler

  • Özel Öğrenme Güçlüğü
  • Dil ve Konuşma Güçlüğü
  • Yaygın Gelişimsel Bozukluk.
  • Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB)
  • Bedensel Yetersizlik, Süreğen Hastalık ve Ortopedik Yetersizlik.
  • İşitme Yetersizliği.
  • Görme Yetersizliği.
  • Zihinsel Yetersizlik.

Özel eğitime ilişkin bilinen ilk bilimsel araştırmayı kim yapmıştır?

Özel eğitim ile ilgili bilimsel çalışma olarak bir çok kaynakta Itard'ın, Aveylonun vahşi çocuğu olarak bilinen Victor ile ilgili yapmış olduğu çalışmanın bilimsel kanıtları görülmektedir. 1789 yılında 12 yaşlarında ormanda bulunan Victor ile Itard beş yıl boyunca çalışmıştır.

Özel eğitimde tanıyı kim koyar?

Tanı koyabilecek kişiler, yalnızca konunun uzmanı olan doktorlardır. Otizmli çocukların dış görünümleri diğer çocuklardan farklı değildir; ancak, davranışları farklıdır. Tanı, uzmanlar tarafından çocuğun gözlenmesi, gelişim testleri yapılması ve anne-babalara çocuğun gelişimi hakkında sorular sorulmasıyla konur.

Özel eğitim kimlere uygulanır?

Özel eğitim, normal yaşıtlarının yararlanabildiği eğitim ortamından yeterince yararlanamayan çocuklara yönelik verilen eğitimdir.

Özel eğitimde temel kavramlar nelerdir?

Özel eğitime gereksinimi olan çocukların tanımlanmasında zedelenme, yetersizlik, engel, risk gibi kavramlar sıklıkla karşımıza çıkmaktadır. … Yetersizlik: Yetersizlik, bir şeyi yapmada yeterli olmama, belirli bir şekilde davranmada sınırlı kapasite olarak tanımlanmaktadır (Eripek, 2005).