Normal eğitim öğretim süresi altı yıl/ oniki dönem (Lisans programları) olanlar için; azami öğrenim süresi dokuz yıl/onsekiz dönemdir. Azami öğrenim süreleri sonunda öğrencilerin askerlikleri ertesi yıla tehir edilmez ve öğrenci bizzat Askerlik Şubesine giderek Askerlik kararı aldırmak zorundadır.

Üniversite mezunu olanlar askere ne olarak gider?

4 yıllık fakülte ya da yüksekokul mezunu olan ve askerliği yapmamış kişiler, belli kriterler doğrultusunda askerliğini asteğmen olarak yapabilmektedir. Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesi altında yapılan sınav ile beraber başarı gösteren kişiler, asteğmen olarak askerlik görevini icra eder.

Üniversite mezunları kaç ay askerlik yapıyor?

Türkiye'de 2019 yılından itibaren zorunlu askerlik hizmet süresi, eğitim farkına bakılmaksızın 6 ay olarak uygulanıyor. Üniversite olsun veya olmasın, 20 yaşına giren erkek 6 ay süreyle vatani görevini yerine getirmesi gerekiyor.

Üniversite mezunları subay olabilir mi?

Artık tek tip askerlik olduğundan 4 yıllık üniversitelerden mezun olan adaylar teğmen olabiliyor. Şöyle ki, 4 yıllık üniversiteden mezun olan bir aday, asteğmen olarak askerlik yapabiliyor.

Yedek subay kaç ay maaş alıyor?

12 ay boyunca yapılan askerliğin ilk iki ayı eğitim süreci ile geçmektedir. Eğitim sürecinde yedek astsubaylara maaş verilmemektedir. Yedek astsubaylar bu 2 ay boyunca maaş yerine harçlık almaktadırlar.

Üniversite mezunları askere ne zaman gider?

Ön Lisans ve Lisans Üniversite Mezunu askerlik tecil hakkı mezuniyet tarihinden itibaren 2 yıldır. Ancak bu süre 28 yaşınızı tamamlayacağınız yılın sonuna kadar olabilir. Örnek 1: Üniversitede herhangi bir bölümden 2020 yılında mezun olan bir kişi 2022 yılına kadar askerliğini erteletebilir.

Üniversite mezunu subay nasıl olunur?

TBMM tarafından 2012 yılında kabul edilen kanun çerçevesinde 4 yıllık lisans ve yüksekokul mezunları subay ve astsubay olabiliyor. Lisans mezunu olan kadın ya da erkekler için 27 yaşından büyük olmamak şartı aranıyor. Lisansüstü eğitim mezunları için ise 32 yaşından büyük olmamak kaydıyla başvuru alınabiliyor.

Kısa dönem askerlik kaç ay olacak?

Türk Silahlı Kuvvetlerinin o anki subay astsubay ihtiyacına ve kişinin kendi isteğine göre kişi uzun dönem yedek subay veya yedek astsubay olarak 12 ay (aylıklı) ya da 6 ay Kısa Dönem Er/Erbaş olarak zorunlu askerlik görevlerini tamamlarlar.