Hastalığın tanısı için nöbetin gözlenmesi ve bu gözlemlerin doktora aktarılması çok değerlidir, EEG (Elektroensefalografi), beyin görüntüleme (manyetik rezonans-MR) ve nöroloji hekiminin gerekli göreceği kan analizleri yapılmalıdır.

Epilepsi EEG de kesin çıkar mı?

Normal EEG epilepsi olmadığını göstermez ve anormal EEG de her zaman epilepsi demek değildir. EEG sonuçlarının mutlaka uzman bir kişi tarafından yorumlanması gerekir. Bilgisayarlı beyin tomografisi ve manyetik rezonans görüntüleme ise beynin yapısı hakkında bilgi verir.

Epilepsi olup olmadığı nasıl anlaşılır?

EPİLEPSİ NASIL ANLAŞILIR? Epilepsi genellikle yalnızca bir kişide birden fazla nöbet geçirdikten sonra teşhis edilir. Bütün nöbetler epilepsi yüzünden değildir. Epilepsi gibi görünebilecek diğer durumlar arasında diyabet tedavisi gören bazı insanlarda bayılma veya çok düşük kan şekeri sayılabilir.

Epilepsi kanda cıkar mı?

Beyinde nöbetlere neden olabilecek yapısal bir problem olup olmadığını gösteren MR ve Bilgisayarlı Tomografi incelemeleri epilepside kullanılan yöntemlerdir.

Epilepsi anında ne yapılmalı?

Epilepsi ve İlk Yardım

  1. Hastanın hareketlerini durdurmaya ve/veya engellemeye çalışmayın.
  2. Hastayı güvenli bir yere yatırın.
  3. Yaralayabilecek ucu sivri veya sert eşyalardan (sivri köşeler, vb.) …
  4. Sıkı giysileri varsa giysilerini gevşetin (kravat, kemer gibi), şayet takıyorsa gözlüğünü çıkartın.

EEG de epilepsi nasıl anlaşılır?

Elektroensefalografi (EEG), epilepsi tanısı için oldukça önemli bir tetkiktir. Bu test sırasında kafatasına yerleştirilen çeşitli elektrotlar sayesinde beyinde meydana gelen elektriksel aktiviteler kayıt altına alınabilir. Bu elektriksel aktiviteler hekim tarafından yorumlanır.

Epilepsi hastalığı tamamen iyileşir mi?

Günümüzde, genel olarak epilepsili çocukların %70-80'i, bazı epilepsi türlerinin ise %95-100'ü epilepsi ilaçları ile tam olarak iyileşmektedir. Hastaların %20-30 kadarında ise birden fazla ilaç kullanmak gerekebilir veya ilaçlara rağmen nöbet tekrarları olabilir.

Epilepsi hastası olduğunu nasıl anlarsın?

Sinir hücrelerinde meydana gelen elektriksel aktivite; titreme, sarsılma, kasılma, ağızdan köpükler çıkma gibi ani fiziksel tepkilere neden olur. Birinin aniden yere düşmesi, titremesi, ağzından köpükler çıkması epilepsi nöbeti geçirdiğini gösterebilir ancak her nöbet geçiren epilepsi hastasıdır diyemeyiz.