Manisa'nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014'te yaşanan maden faciasında 301 madenci hayatını kaybetmişti.13-May-2021

Soma faciasının sebebi nedir?

Gürkan, kazanın oluş sebebinin trafo patlaması olmadığını, asıl sebebinin 140 kodunda dördüncü bantta tespit edilmesi mümkün olmayan kızışmanın ve buna bağlı olarak hızlı havanın etkisiyle tutuşan kömür korlarının sebep olduğu yangının kazayı meydana getirdiği yönünde tahminlerinin olduğunu söyledi.

Soma maden ocağı faciası ne zaman oldu?

13 May 20142014 Soma Mine Explosion / Start date Soma Faciası, 13 Mayıs 2014'te Türkiye'nin Manisa ilinin Soma ilçesindeki kömür madeninde çıkan yangın nedeniyle 301 madencinin ölümüyle sonuçlanan madencilik kazası. Facia, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en çok can kaybı ile sonuçlanan iş ve madencilik kazası olarak kayıtlara geçti.

Soma davası ne oldu?

Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde yıllarca süren dava 2018 yılında sonuçlandı. Davada 37 kişi beraat etti, 14 sanık da taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olmaktan ceza aldı. Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan'a basit taksirden 15 yıl hapis cezası verildi.

Soma maden kime ait?

Soma Holding, TTK'dan sonra Türkiye'nin en büyük kömür üreticisidir. Holdingin kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gürkan'dır.

Şili deki madenciler nasıl kurtarıldı?

Kaçış odalarının kullanıldığı bir maden kazası Şili'de yaşanmıştı. Yaklaşık 4 yıl önce Şili'nin San Jose şehrindeki maden ocağında 33 madenci yerin 700 metre altın kurulan kaçış odasına sığınmış ve bu mağdenciler yaklaşık 70 gün sonra sağ olarak kurtulmayı başarmıştı.

Soma maden kazasında kimler tutuklandı?

Yargılamaların ardından mahkeme heyeti, tutuklu sanıklar Soma Kömür İşletmeleri Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan 15 yıl, Genel Müdür Ramazan Doğru 22 yıl 6 ay, İşletme Müdürü Akın Çelik ile maden mühendisi Ertan Ersoy 18 yıl 9 ay, maden mühendisi, İşletme müdür yardımcısı İsmail Adalı 22 yıl 6 ay hapis cezasına …

Soma maden de kaç kişi öldü?

Maden şirketinin yöneticisi Can Gürkan'a 20 yıl hapis cezası verildi. Manisa'nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014'te meydana gelen ve 301 madencinin hayatını kaybettiği maden faciasının davası Yargıtay 12.'nci Ceza Dairesi'nin Ocak ayında verdiği kararla ile 13 Nisan tarihinde yeniden görülmeye başlamıştı.